ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αδειάζουν οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης – Σε κρίση το «Μεγάλο Μήλο» (γράφημα)

Αυτές τις μέρες στον αίθριο χώρο της Wall Street επικρατεί τρομακτική ησυχία ακόμη και κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής μιας καθημερινής πρωινής ημέρας. Ο περιστασιακός πεζός διασχίζει την Pine Street και τη Wall Street, ο σπηλαιώδης χώρος χρησιμοποιείται ως έξοδος του μετρό ή ως μέρος για να κοιμηθεί σε ένα από τα αχρησιμοποίητα τραπέζια μπιστρό.

Ο ουρανοξύστης 47 ορόφων, που ανήκει στο κρατικό ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης και στον όμιλο Paramount, παραμένει άδειος από το 2021, όταν η Deutsche Bank – ο μοναδικός ενοικιαστής του – εγκαταστάθηκε στο Columbus Circle. Οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν την ευκαιρία για μια δαπανηρή ανακαίνιση σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέους ενοικιαστές που αναζητούν έναν ανανεωμένο χώρο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, καθώς οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες είτε αναζητούν λαμπερά νέα κτίρια στο Hudson Yards, είτε συρρικνώνουν τα αποτυπώματά τους συνολικά με την επιλογή της εργασίας από το σπίτι εν μέσω ενός περιβάλλοντος αργών συμφωνιών.

Αυτό συμβάλλει σε πρωτοφανείς ποσότητες αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων στη Νέα Υόρκη. Οι κενές θέσεις έφτασαν φέτος σε ποσοστό ρεκόρ 22,7%, μετά από δεκαετίες μέσου ποσοστού που δεν ξεπερνούσε ποτέ το 11% ετησίως. Οι εμπειρογνώμονες του προϋπολογισμού της πόλης λένε ότι το ποσοστό κενών χώρων δεν θα πέσει κάτω από το 19% πριν από το 2026 τουλάχιστον.

Ενώ η Νέα Υόρκη δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την πανδημία – τα ενοίκια των κατοικιών αυξάνονται, οι τουρίστες επιστρέφουν και οι ουρές στα Sweetgreens είναι και πάλι μεγάλες – τα γραφεία παραμένουν ουραγός, ιδίως στο Κάτω Μανχάταν.

Η Paramount δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Τα ρεκόρ ενοικίων της Νέας Υόρκης συμπιέζουν τους ενοικιαστές σε όλες τις συνοικίες

Τα ζητούμενα ενοίκια για χώρους γραφείων «θα κλείσουν το έτος κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα» και πιθανότατα θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της πόλης. Τα ζητούμενα ενοίκια στα γραφεία του Μανχάταν ήταν κατά μέσο όρο 75,13 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο τον Απρίλιο του 2023, μειωμένα κατά 50 σεντς σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Colliers.

Πρόκειται για μια ανησυχία για τους αξιωματούχους της πόλης, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία στηρίζονται σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα εμπορικών ακινήτων για φόρους που πληρώνουν για τα σχολεία, τους αστυνομικούς και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι φόροι των εμπορικών ακινήτων συνεισφέρουν περίπου το 20% των συνολικών φορολογικών εσόδων της πόλης – με τα κτίρια γραφείων, συγκεκριμένα, να συνεισφέρουν το 10%. Και καθώς τα έσοδα αυτά ισοπεδώνονται, οι δαπάνες της πόλης προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, δημιουργώντας προκλήσεις για την ατζέντα του δημάρχου Έρικ Άνταμς.

Στα οκτώ χρόνια πριν από την πανδημία, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4,7% ετησίως, αντιστοιχώντας περίπου στις δαπάνες που χρηματοδοτούσε η πόλη, σύμφωνα με την Άνα Τσάμπενι, αντιπρόεδρο έρευνας της Επιτροπής Προϋπολογισμού των Πολιτών. Αυτό επέτρεψε στον πρώην δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο να προσλάβει χιλιάδες νέους υπαλλήλους και να επεκτείνει τα προγράμματα που χρηματοδοτούσε η πόλη χωρίς να χρειαστεί να εξετάσει απολύσεις ή περικοπές δαπανών για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

«Όλα επιστρέφουν σε όλους αυτούς που λένε ότι ο ντε Μπλάζιο ήταν ο πιο τυχερός δήμαρχος», δήλωσε ο αναπληρωτής ελεγκτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Ραχούλ Τζέιν. «Υπάρχουν πολλές δύσκολες αποφάσεις που δεν χρειάστηκε να πάρει, επειδή τα έσοδα συνέχισαν να έρχονται», πρόσθεσε ο Τζέιν. «Απλώς δεν είναι αυτό κάτι π5ου αντιμετωπίζει αυτή η διοίκηση αυτή τη στιγμή».

«Οι δαπάνες της πόλης για τα επόμενα πέντε χρόνια για δαπάνες που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις αυξήσεις μισθών για τους συνδικαλισμένους υπαλλήλους της πόλης και την έκτακτη και απροσδόκητη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,9% ετησίως, υπερβαίνοντας τα προβλεπόμενα ετήσια φορολογικά έσοδα κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα», δήλωσε ο Τσάμπενι. Για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, οι υπηρεσίες της πόλης καλούνται να περικόψουν δαπάνες, είτε αφήνοντας κενές θέσεις να μείνουν ακάλυπτες, είτε περικόπτοντας υπηρεσίες όπως οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τα γεύματα για τους ηλικιωμένους.

Ο ανεξάρτητος ελεγκτής του προϋπολογισμού της πόλης συμφώνησε με τις εκτιμήσεις του δήμου για αργή αύξηση τόσο των φορολογικών εσόδων όσο και των συνολικών εσόδων κατά την πενταετία του οικονομικού σχεδίου, αλλά εκτίμησε ότι η συνολική αύξηση των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας θα είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του δήμου από το 2025 έως το 2027. Όλοι οι φόροι της πόλης που σχετίζονται με τα εμπορικά ακίνητα είναι πιθανό να αυξηθούν αργά, αν αυξηθούν καθόλου, διαπίστωσε ο ανεξάρτητος ελεγκτής.

Ακολουθεί διάγραμμα με τoyw κινδύνους για τον προϋπολογισμό της Νέας Υόρκης (2023-2027):

Παρόλα αυτά, η φορολογική βάση της πόλης – η οποία περιλαμβάνει επίσης τους φόρους επί των πωλήσεων και του εισοδήματος – είναι πολύ διαφορετική, δήλωσε ο Μάικλ Ρινάλντι, αναλυτής της Fitch Ratings. Οι εκτιμήσεις τείνουν επίσης να καθυστερούν τις αλλαγές στην αγοραία αξία. «Τα κενά είναι πραγματικά, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία» για τη διαχείρισή τους», είπε.

Όταν ρωτήθηκε τι σκοπεύει να κάνει για να βοηθήσει στη διάσωση της αγοράς εμπορικών ακινήτων, ο δήμαρχος Άνταμς έχει επανειλημμένα προτείνει ότι η πόλη και η πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνουν τη μετατροπή των εμπορικών κτιρίων γραφείων σε χώρους κατοικίας.

Αυτό το σχέδιο απέχει ακόμη πολύ από την πραγματικότητα. Μια διάταξη που συμπεριέλαβε η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ στον προϋπολογισμό της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία θα διευκόλυνε τη μετατροπή, κατέρρευσε στις διαπραγματεύσεις και δεν κατέληξε στον τελικό προϋπολογισμό.

«Κάποια στιγμή, η πόλη πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με το επίπεδο των υπηρεσιών που είναι διατεθειμένη να παρέχει», δήλωσε ο Ρινάλντι.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές (γραφήματα)

Moody’s: Στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως

Εξοχικά: Πιο φθηνά και από τα σχέδια αγοράζουν τώρα οι ξένοι στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY