ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η κινεζική αγορά χαλκού αντιμετωπίζει δυσκολίες (πίνακες)

Η ζήτηση για χαλκό στην Κίνα μειώνεται τη στιγμή που θα έπρεπε να αυξάνεται. Η κινεζική αγορά χαλκού η οποία παραδοσιακά αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας της χώρας στηρίζεται εν μέρει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Οι καταναλωτές όμως δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη και η βιομηχανική δραστηριότητα περιορίζεται τη στιγμή που τα κέρδη μειώνονται.

«Η κατανάλωση έχει περιοριστεί λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος», σημείωσε το στέλεχος της Henan Yuxing Copper Co., Χάι Τζιανσούν, προσθέτοντας πως «ολόκληρος ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα».

Οι τιμές του χαλκού κυμαίνονται σε ένα περιορισμένο εύρος τους τελευταίους μήνες, αφού η μετα-πανδημική ανάκαμψη έχει αποδειχθεί ασθμαίνουσα. Τα πρόσφατα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης έχουν μεν σταθεροποιήσει την οικονομία, αλλά η περιορισμένη προσφορά ανησυχεί τους επενδυτές ενόψει του συνήθως «πυρετώδους» φθινοπώρου.

Η ευρεία χρήση του χαλκού προσφέρει ένδειξη της προσπάθειας οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας αλλά και της προσπάθειας εξηλεκτρισμού της.

Το 1/4 της κινεζικής ζήτησης για χαλκό προέρχεται από τις κατασκευές, σύμφωνα με την Citigroup, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση στην αγορά ακινήτων. Τα καταναλωτικά αγαθά αποτελούν το 16%, αποτελώντας άλλον έναν τομέα ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των προσπαθειών των Κινέζων καταναλωτών για μείωση των εξόδων δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας. 

Η αποθήκευση και παροχή ενέργειας αποτελεί το 20% της αγοράς του χαλκού. Ο συγκεκριμένος τομέας έχει καταγράψει αυξημένη δραστηριότητα πρόσφατα, τη στιγμή που η κινεζική οικονομία προχωρά πρόσω ολοταχώς προς τον εξηλεκτρισμό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Bloomberg, η ζήτηση για επεξεργασμένο χαλκό αυξήθηκε κατά 6,3% το α’ εξάμηνο του έτους, με μεγάλο ποσοστό να οφείλεται στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και στην κατασκευή κλιματιστικών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση αυτή, πάντως, ενδέχεται να περιοριστεί στο 3,9% σύμφωνα με τον αναλυτή της Guotai Junan Futures Co, Σι Τζιανφέι, τη στιγμή που τα νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους.

Αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει πως η φετινή φθινοπωρινή σεζόν θα αποδειχθεί απογοητευτική, με περιορισμένο spot trading, μειωμένες τιμές και καθοδικά κυμαινόμενη ζήτηση, όπως υπογράμμισε και ο αναλυτής της Shanghai Metals Market, Γε Τζιανχουά.

Η αύξηση της παροχής κινήτρων από το Πεκίνο θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση αυτή, αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι πιθανό πως η Κίνα θα αναγκαστεί να «κατεβάσει ταχύτητα» σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή της προοπτική, όπως ανέφερε και το στέλεχος της ASK Resources, Έρικ Λιου, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν τον «ηγετικό» ρόλο της αγοράς ακινήτων.

Για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι κινεζικές εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των κερδών τους εδώ και μία δεκαετία, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία. Ο Χάι της Henan Yuxing ανέφερε πως τα κέρδη της εταιρείας του έχουν καταγράψει μείωση παρά την επέκταση της γκάμας των προϊόντων και την αντίστοιχη αύξηση της πελατειακής βάσης της.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Σι της Guotai Junan έγκειται στο ότι οι περισσότεροι πελάτες έχουν στραφεί προς τις φθηνότερες επιλογές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας η οποία επικρατεί.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλές επιδόσεις για τα Airbnb με φόντο το νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας (πίνακας)

Νέες ταυτότητες: Στις 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού – Ποια είναι η διαδικασία (pics) (upd)

Φυσικό αέριο: Παίρνει την ανηφόρα στην Ευρώπη όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts