ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Alibaba έχασε $28 δισ. μέσα σε δύο ημέρες – Βουτιά άνω του 9%

Μεγάλη «βουτιά» καταγράφει η μετοχή της Alibaba στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας το ισχυρότερο sell off των τελευταίων τριών μηνών. Κι αυτό συνδέεται άρρηκτα με τις ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα.

Η μετοχή του εμπορικού γίγαντα κατρακυλάει κατά 9,1% από τις αρχές της εβδομάδας (Δευτέρα και Τρίτη), χάνοντας τουλάχιστον 28 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες και «ψαλιδίζοντας» στο 25% τα σωρευτικά κέρδη του 2023.

Ο βασικός λόγος ανησυχίας σχετίζεται με τον κίνδυνο ασθενέστερης ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών στη χώρα της Ασίας, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει την πορεία των εταιρικών κερδών.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί στις αρχές του μήνα, με τις Citigroup και Goldman Sachs να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα της Alibaba, επικαλούμενες το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας και τη χαλάρωση των εποπτικών κανόνων.

Alibaba Shares Slide After Sharp Rally in Hong Kong

«Ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, μετά τη μεγάλη άνοδο των πρώτων ημερών του έτους και περιμένουν τα μακροοικονομικά μεγέθη» επισημαίνει στο Bloomberg o Μπάνι Λαμ, επικεφαλής αναλυτής της Ceb International. «H μετοχή παραμένει ευμετάβλητη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Ας μην ξεχνάμε ότι η μετοχή της Alibaba, μέσα στον Ιανουάριο, κερδίζει 25%, δηλαδή ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη Χανγκ Σενγκ. Το ράλι, δε, από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, ανέρχεται στο 75%.

Αυτό, εύλογα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο υπερ-αγορασμένη είναι η μετοχή, ιδίως από τη στιγμή που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια

Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα

ΠΗΓΗ NEWMONEY