ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θα είναι δύσκολο το 2022 για την αυτοκινητοβιομηχανία

Η πανδημία, οι ελλείψεις μικροτσίπ και η αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και τη νέα χρονιά

Η πανδημία τερμάτισε την πλεονάζουσα παραγωγή αυτοκινήτων μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Ελλείψεις σε ημιαγωγούς, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έξαρση του κόστους πρώτων υλών οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην παραγωγή, με αποτέλεσμα πολύμηνες αναβολές στις παραδόσεις νέων οχημάτων στους καταναλωτές.

«Η αγορά θα επανέλθει πλήρως μέσα στο 2023», εκτιμά σε πρόσφατα έκθεση ο ειδικός σε ζητήματα αυτοκινητοβιομηχανίας Φέρντιναντ Ντουντεχέφερ από το Center Automotive Research (CAR) του Ντούισμπουργκ.

Ενώ το 2019 πουλήθηκαν στην Γερμανία 3,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, το 2020, πρώτη χρόνια της πανδημίας, διατέθηκαν 2,9 εκατομμύρια.

Το κέντρο έρευνας CAR τοποθετεί τις πωλήσεις φέτος σε μόλις 2,69 εκατομμύρια.

Ο Φέρντιναντ Ντουντεχέφερ προβλέπει βελτίωση το 2022 με πωλήσεις άνω των 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Εκτιμά, ωστόσο ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις ελλείψεις μικροτσίπ, ενώ την ίδια στιγμή ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει νέα κύματα πανδημίας από νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Παράλληλα ο Γερμανός ειδικός επισημαίνει ότι ο μέσος όρος κατοχής ενός αυτοκινήτου βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη Γερμανία και ξεπερνά πλέον τη δεκαετία.

Κατά συνέπεια, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τους καταναλωτές, εκτός βέβαια από την ηλεκτροκίνηση, να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts