ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί φεύγουν οι πλούσιοι Ρώσοι από το Ντουμπάι (γραφήματα)

Οι ρωσικές αγορές ακινήτων στο Ντουμπάι έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, λένε οι μεσίτες, κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο το ρούβλι έχασε το ένα τρίτο της αξίας του. Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια φυσική ύφεση μετά από μια έξαρση αγορών κατά το έτος που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους μεσίτες, και ορισμένοι Ρώσοι αποφάσισαν ότι ήθελαν να απεγκατασταθούν από το Ντουμπάι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Ρώσοι ήταν παραδοσιακά οπαδοί των ακινήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά πραγματικά κατέκλυσαν την αγορά το 2022, όταν οι διεθνείς κυρώσεις συμπίεσαν τη ρωσική οικονομία και τα οικονομικά της χώρας μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Ήταν μέρος μιας μετά την πανδημία έκρηξης της αγοράς που ώθησε τις τιμές των κατοικιών να αυξηθούν κατά 30% περίπου τα τελευταία δύο χρόνια έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την CBRE Group Inc.

Ένας μεσίτης πολυτελών ακινήτων λέει ότι οι Ρώσοι έχουν γίνει καθαροί πωλητές στην εταιρεία του, επαναπατρίζοντας χρήματα μετά από μεγάλα κέρδη στην καυτή αγορά ακινήτων του εμιράτου ή βγαίνοντας από συμφωνίες που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά.

«Παίρνουν κέρδη», δήλωσε ο Αμπντάλα Αλατζατζί, ιδρυτής της Driven Properties, οι Ρώσοι πελάτες της οποίας αγόρασαν ακίνητα αξίας 39,9 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και πούλησαν ακίνητα αξίας 347 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τη μείωση της αξίας του ρωσικού νομίσματος κατά ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο (Νοέμβριος 2022 – Οκτώβριος 2023):

Οι αγορές από τους Ρώσους συνεχίστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την Emaar Properties PJSC, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία του Ντουμπάι.

Στη συνέχεια, μια υποχώρηση άρχισε να εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες, όταν οι μεσίτες άρχισαν να βλέπουν λιγότερους αγοραστές με ρωσικά διαβατήρια -ή από χώρες μεσολάβησης, όπως η Κύπρος, ο Άγιος Κιτς και Νέβις ή η Μάλτα. Η μεσιτική εταιρεία Betterhomes αναφέρει ότι οι Ρώσοι ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος αγοραστής κατοικιών στο Ντουμπάι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, από το νούμερο 1 κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, με βάση τον όγκο των συναλλαγών. Ήταν η πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που οι Ρώσοι έπεσαν κάτω από την πρώτη τριάδα για την Betterhomes.

Ειδικότερα, είναι το πολυτελές άκρο του φάσματος που αισθάνεται περισσότερο την πτώση.

«Οι Ρώσοι, αγόραζαν πέρυσι ακίνητα υψηλού κόστους», δήλωσε ο Αράς Τζαλίλι, διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας Unique Properties με έδρα το Ντουμπάι. «Δεν αμφισβητούσαν: 10 εκατομμύρια δολάρια, 15 εκατομμύρια δολάρια οτιδήποτε. Αγόραζαν. Αλλά τώρα, αυτή η κατηγορία δεν αγοράζει πια».

Ο Τζαλίλι εκτιμά ότι ο αριθμός των συναλλαγών στην εταιρεία του από Ρώσους έχει μειωθεί κατά 15% – αλλά η αξία αυτών των συναλλαγών έχει μειωθεί κατά 50%.

Το φθίνον ενδιαφέρον των Ρώσων έχει υποχωρήσει λόγω της αύξησης των αγορών από άτομα από άλλα μέρη του κόσμου, λένε οι μεσίτες. Ο Αλατζατζί λέει ότι βλέπει περισσότερους Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Κινέζους και ανθρώπους που προέρχονται από τη Σιγκαπούρη να ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στα ΗΑΕ, για λόγους φορολογικούς και ασφάλειας. Οι Ινδοί και οι Βρετανοί συνέχισαν τον παραδοσιακό τους ρόλο ως κορυφαίοι αγοραστές, ενώ οι Κινέζοι αγοραστές επιστρέφουν στην αγορά μετά την πανδημία.

Ο Όλεγκ Τορμπόσοφ άνοιξε τη μεσιτική εταιρεία ακινήτων Whitewill στη Μόσχα το 2016 και επεκτάθηκε στο Ντουμπάι τον Μάρτιο του 2021, ένα χρόνο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τορμπόσοφ λέει ότι οι Ρώσοι αγοραστές ενδιαφέρονται έντονα για παραθαλάσσια ακίνητα στο Ντουμπάι, όπως το Atlantis the Royal -το υπερπολυτελές νέο ξενοδοχείο και κατοικίες που εγκαινιάστηκε νωρίτερα φέτος από την Μπιγιονσέ – και το Bluewaters Island, ένα τεχνητό νησί που φιλοξενεί καταστήματα, μια μη λειτουργική ρόδα λούνα παρκ και πολυτελή διαμερίσματα, όπου οι ρωσικές προφορές είναι πλέον συνηθισμένες. Ο Τορμπόσοφ λέει ότι ένα «συνηθισμένο αστείο αυτές τις μέρες είναι ότι πλέον χρειάζεται ρωσική βίζα για να πάει κανείς στο Bluewaters».

Το 2022, οι αγοραστές έσπευσαν να αγοράσουν διαμερίσματα στις πολυτελείς αναπτύξεις του Bluewaters που ήταν έτοιμα να μετακομίσουν, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη κατά 41% το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE ανά τετραγωνικό μέτρο. Τότε ήταν που, οι Ρώσοι αγοραστές έγιναν οι κορυφαίοι πελάτες του Τορμπόσοφ στο Ντουμπάι, ξεπερνώντας τους Βρετανούς και τους Ινδούς υπηκόους.

Τώρα, οι τιμές έχουν μειωθεί. Οι τιμές των διαμερισμάτων στο Bluewaters, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή, αυξήθηκαν από 23,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε μόλις 10,2% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Knight Frank. Και οι Ρώσοι έχουν υποχωρήσει στον ένατο μεγαλύτερο πελάτη της Whitewill -παρά το μεγάλο πελατολόγιο της εταιρείας με πελάτες από τη Ρωσία και τα πρώην σοβιετικά κράτη.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι», είπε ο ίδιος, καθισμένος ανάμεσα σε συναντήσεις στο καφέ DRVN by Porsche στο τεχνητό νησί. «Πρώτον, οι άνθρωποι που έχουν χρήματα έχουν ήδη αγοράσει πέρυσι». Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια φυσική επιβράδυνση της ζήτησης. Λέει επίσης ότι ορισμένες ρωσικές τράπεζες έχουν περιορίσει ανεξάρτητα το ρίσκο, διακόπτοντας ορισμένες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων σε όλους εκτός από τους κορυφαίους πελάτες τους ή περιορίζοντας το μηνιαίο ποσό που μπορεί να σταλεί.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τα στοιχεία μεσιτών για τους Ρώσους πελάτες που πούλησαν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας απ’ ό,τι αγόρασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έγιναν καθαροί πωλητές (Ιανουάριος 2023 – Αύγουστος 2023):

Ορισμένοι Ρώσοι αγοραστές προσπαθούν να βγουν από συμφωνίες όταν οι τελικές πληρωμές είναι ξαφνικά πολύ μεγαλύτερες από ό,τι περίμεναν. Στο ταχέως αναπτυσσόμενο Ντουμπάι, οι άνθρωποι συνήθως βάζουν προκαταβολές 10% έως 20% για ακίνητα πριν από την έναρξη της κατασκευής. «Οι Ρώσοι πελάτες που αγόρασαν τρεις ή τέσσερις μονάδες πριν από την κατασκευή και οι οποίοι μπορούν ακόμη να αποκομίσουν κέρδος από τα μερίδιά τους, προσπαθούν να τα πουλήσουν», λέει ο Τζαλίλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ρώσοι έχουν πουλήσει αυτές τις συμμετοχές με ζημία ή, ακόμη και με αθέτηση πληρωμών», λέει ο Αλατζατζί.

Κάποιος που έκανε 10% προκαταβολή για ένα ακίνητο αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο, μπορεί να περίμενε ότι θα έπρεπε να φέρει άλλα 9 εκατομμύρια δολάρια από τη Μόσχα. Τώρα, το ίδιο υπόλοιπο κεφάλαιο θα κόστιζε περίπου 10 δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι μεσίτες λένε ότι έχουν δει ορισμένους Ρώσους να επαναπατρίζουν χρήματα για να επενδύσουν σε επιχειρήσεις στην πατρίδα τους.

Ο Τορμπόσοφ λέει ότι οι Ρώσοι πελάτες του σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να βρουν εύκολα αγοραστές χωρίς να πάρουν ζημιά. «Εάν δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κτίριο, είναι πολύ δύσκολο να πωληθεί», λέει.

Διαβάστε ακόμη:

«Κόκκινα» δάνεια €90 δισ. σε τράπεζες και funds – Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό και τα αιτήματα των servicers

Τα μπλεξίματα με τους… Απάτσι, ο Stefanos στις Βρυξέλλες (prima volta), το ευρωμπλόκο του Νίκου Α και ο ξενοδόχος που πήρε οικόπεδο δίπλα στις φυλακές Κασσάνδρας 

Στεγνώνουν τα οινοποιεία: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών- «Καθίζηση» της οινοπαραγωγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts