LIFESTYLE ΚΟΣΜΟΣ

Γιώργος Γαβριήλ: Ο εικαστικός και εκπαιδευτικός που με τα έργα του έκανε άνω – κάτω την Κύπρο

Όταν ο Κύπριος εκπαιδευτικός και ζωγράφος, Γιώργος Γαβριήλ, πριν από έναν χρόνο κοινοποιούσε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social τα έργα του, δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Γιώργος Γαβριήλ κοινοποίησε μια σειρά αντισυστημικών πινάκων, όπως ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει, έργων τέχνης.

Ανάμεσά στα έργα του ζωγράφου, ήταν ένας γυμνός Ιησούς, ένας Ιησούς πρόσφυγας σε κέντρο κράτησης μεταναστών, το άγαλμα του ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β’, που οδήγησε στο πραξικόπημα του 1974, Γεώργιου Γρίβα με φόντο την τουρκοκυπριακή σημαία στον Πενταδάκτυλο και ένα σκύλο στο βάθρο του να το ουρεί, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σαν βασιλιά γυμνό με μια μπουκάλα ουίσκι στο χέρι, και διάφορες αναπαραστάσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων έργων προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και στην συνέχεια παρουσιάστηκαν σε έκθεση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε την εκδίωξη του εικαστικού εκπαιδευτικού από τα σχολεία και ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ την τιμωρία του, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε πως «εφόσον πρόκειται για διευθυντή σχολείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς».

Έπειτα από τις αντιδράσεις του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από το Υπουργείο Παιδείας και οι κατηγορίες που «χρέωσε» η Επιτροπή ήταν πέντε και σχετίζονται σύμφωνα με την υπηρεσία και όπως αναφέρει το dialogos.com.cy με το γεγονός ότι ενήργησε ή συμπεριφέρθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε παρέλειψε να ασκήσει τα θεμελιώδη καθήκοντά του. Το γεγονός δηλαδή ότι δημοσίευσε τόσο στην προσωπική του ιστοσελίδα όσο και στον ημερήσιο τύπο, πίνακες και έργα που, όπως αναφέρεται, προσβάλουν με το περιεχόμενό τους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς. Παράλληλα, οι άλλες κατηγορίες βασίζονται στο γεγονός ότι δε συμμορφώθηκε από τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής.

Ο Γιώργος Γαβριήλ μιλώντας στον politis.com.cy δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «πρωτάκουστο» το γεγονός ότι έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις, αφού με αυτές τις ενέργειες το Υπουργείο Παιδείας «καταργεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο «πολιτικοποιείται η εικαστική έκφραση και καθορίζονται παράλληλα γραμμές και όρια μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας καλλιτέχνης». Ο κ Γαβριήλ, κληθείς να σχολιάσει τις ενδεχόμενες «ποινές», που μεταξύ άλλων είναι και η παύση του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και η παρατήρηση μέχρι να με διώξουν από το σχολείο που είναι το πιο ακραίο, είναι αδικαιολόγητο. Δεν μπορεί κανένας να κάνει παρατήρηση ή επίπληξη επειδή εκφράζεται όπως εκφράζεται. Δεν είμαι κάποιος ο οποίος έκανα πρώτη φορά έργα, δουλεύω σαν εκπαιδευτικός και εικαστικός εδώ και 30 χρόνια, συμμετείχα σε διεθνείς εκθέσεις, βραβεύτηκα στην Κύπρο, εκθέτω τα έργα μου, έργα μου είναι σε βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά».

Έκαναν πίσω με τη δίωξη του Γιώργου Γαβριήλ: Οι αντιδράσεις έφεραν αποτέλεσμα

Σήμερα ωστόσο δόθηκε τέλος στο σάλο που ξέσπασε για την δίωξη του εκπαιδευτικού και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Πρόδρομο Προδρόμου να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να τερματίσει τη διαδικασία σύμφωνα με το alphanews.live. Η όλη ιστορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, εκπαιδευτικούς φορείς και πολίτες τις τελευταίες μέρες και θεωρήθηκε από κάποιους ως παρέμβαση του κράτους στην ελευθερία της έκφρασης. 

Ο εκπαιδευτικός, ο οποίος βρέθηκε στο «στόχαστρο» για τα «αντισυστημικά» έργα του, είχε προηγουμένως κληθεί να παρουσιαστεί στις 6 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η απόλυση του από το εκπαιδευτικό σύστημα. 

NEWSBEAST Source

Related Posts