ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Πετρόχειλος: Ο Έλληνας πίσω από την Catalio και το deal με την KKR (pics)

Η δικαίωση ήρθε σχετικά νωρίς για τον Γιώργο Πετρόχειλο, παρότι ο ίδιος είχε επιλέξει τον… δύσκολο δρόμο σε αυτό που αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να κάνει.

Όταν στα 26 του ο συνιδρυτής και Managing Partner της Catalio Capital Management άκουγε τότε (το 2018) να τον αποκαλούν wonder boy, έχοντας ήδη πετύχει πάρα πολλά επενδύοντας σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και «άγνωστο» για πολλούς κλάδο όπως αυτός της βιοτεχνολογίας, η εύλογη απορία ήταν ως που θα μπορούσε να φτάσει.

Μια απάντηση δόθηκε φέτος, από την ανάδειξή του ανάμεσα στους 20 διεθνείς ηγέτες «κάτω των 40 ετών» της next generation για τη βιοϊατρική τεχνολογία.

«Η φετινή λίστα περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα φιλοδοξιών. Μερικοί από τους τιμώμενους μας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τον επόμενο μεγάλο γίγαντα του φαρμάκου. Άλλοι πιέζουν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης. Όλοι είναι συναρπαστικά ταλέντα, ακόμα νεαρά σε ηλικία, αλλά με πολλά επιτεύγματα», ανέφερε το αντίστοιχο special report.

Ο όρος biotech leader, πάλι, δεν «λέει» τα πάντα. Το όνομα του 31χρονου Γιώργου Πετρόχειλου επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με εμφατικό τρόπο, μετά την την στρατηγική επένδυση της KKR & Co στην Catalio, τον επενδυτικό όμιλο κεφαλαίων που συνίδρυσε και που τοποθετείται αποκλειστικά σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και υγείας.

Τι «είδε» ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επενδυτικός «κολοσσός» (με κεφάλαια 500+ δισ. δολ.) και θέλησε να εξαγοράσει μειοψηφικό μερίδιο στην Catalio; Ισχυρές προοπτικές, από ένα group που αν και ιδρύθηκε το 2020 από τον Γιώργο Πετρόχειλο και τον Dr. Jacob Vogelstein, σήμερα διαθέτει πάνω από 1,5 δισ. δολ. υπό διαχείριση και επενδύει σε τεχνολογίες του μέλλοντος για τη δημιουργία καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών τεχνολογιών για νοσήματα όπως ο καρκίνος, νευρολογικές ασθένειες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.

Γεγονός που αποτελεί επισφράγιση του προσωπικού του success story ενός αυτοδημιούργητου 30άρη. Αν και η οικογένειά του διέθετε το κατάλληλο οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο για να στηρίξει τις προσπάθειες του σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, με παράδοση στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και σε αυτόν των επιχειρήσεων αυτοκινήτων, εκείνος προτίμησε να ανεξαρτητοποιηθεί και να επιλέξει μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Και δικαιώθηκε, έστω και αν πολλοί θα πίστευαν κάποτε ότι οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του…

Από την Εκάλη, στη Βαλτιμόρη

Ανήσυχος στα μαθητικά του χρόνια, πλακατζής, πεισματάρης, μα και άνθρωπος των ανατροπών, όπως τον περιγράφουν κάποιοι από όσους τον γνώρισαν σε νεαρή ηλικία, o «Mr.Catalio» έδινε την εντύπωση ενός μάλλον αντισυμβατικού και ατίθασου χαρακτήρα.

Αντιθέτως, η ευστροφία του, η ώριμη αντιμετώπιση των πραγμάτων και η διορατικότητά του τον οδήγησαν σε μια γρήγορη εξέλιξη στον κλάδο που τον κέρδισε. Χρειάστηκε βέβαια να αγνοήσει τις ευκαιρίες που του πρόσφερε το οικογενειακό του status, πριν «κυνηγήσει» την τύχη του από άλλα μετερίζια.

Γόνος επιχειρηματικής αθηναϊκής οικογένειας, με πατέρα του τον επιχειρηματία των κατασκευών Χρήστο Πετρόχειλο της εταιρείας ΠΕΤΚΑ Α.Ε. ( η οποία είχε αναλάβει σημαντικά έργα τόσο για το Δημόσιο όσο και για μεγάλες πολυεθνικές) και μητέρα του την Κική Στάμου, από όπου υπήρχε μια μεγάλη κληρονομιά 60 χρόνων στον χώρο των επιχειρήσεων αυτοκινήτων, δεν «βολεύτηκε» με τα κεκτημένα.

Δεν άλλαξε γνώμη σε αυτό ούτε τον καιρό που ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί του στα συμβούλια της ΠΕΤΚΑ, αποφασισμένος από τα 15 του να μοχθήσει για κάτι δικό του.

Πολύ πριν υπάρξει συνιδρυτής του fund Camden Partners Nexus L.P. και αρχίσει τις επενδύσεις στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, ο Γιώργος Πετρόχειλος, δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με τον περίγυρό του και να φύγει από το Κολλέγιο Αθηνών για να πάει σε άλλο σχολείο.

Το 2009 αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στη Βαλτιμόρη. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, προτίμησε να εγκαταλείψει τις ανέσεις της κατοικίας του στην Εκάλη για να βρεθεί σε έναν μικρό χώρο, με άλλους φοιτητές, έτοιμος να παλέψει για να υπερασπιστεί τις επιλογές του.

Από την Camden, στην Catalio

Η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του επέτρεψε να προχωρήσει σε σπουδές στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Johns Hopkins (αρχικά ως μηχανικός και κατόπιν στα χρηματοοικονομικά) και παράλληλα να εργάζεται τα καλοκαίρια στο Commodities Trading Group της Constellation Energy, από την λίστα των 500 εταιρειών του Fortune, μετέπειτα εξαγορασθείσα από την Exelon Corporation.

Εμπλούτισε τις εμπειρίες του στην Global Domain Partners, hedge fund που διαχειρίζεται futures και ανήκε στον διάσημο Αμερικάνο επενδυτή Ντέιβ Ορος, ο οποίος έγινε μέντοράς του και μέχρι πρότινος συμμετείχε στις επιχειρηματικές του κινήσεις.

Μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον επενδυτικό όμιλο Camden Partners Holdings, όπου μετεξελίχθηκε σε partner.

Το 2015 με συνοδοιπόρο τον Dr. Jacob Vogelstein, ο Γιώργος Πετρόχειλος συνιδρύει ένα στρατηγικό fund εντός της Camden Partners, με βασικό επενδυτικό προσανατολισμό τον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας με επικέντρωση στα φάρμακα, στα διαγωνιστικά και τις ιατρικές συσκευές, το Camden Partners Nexus L.P.

Σύντομα, στρατεύθηκαν σε αυτό ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκηνής επιστημόνων και ιατρών και κάτω από την καθοδήγησή του ήρθαν οι πρώτες 6 επενδύσεις (στις Personal Genome Diagnostics (PGDx), eNeura Therapeutics, Ashvattha Therapeutics, Orpheris, Inc., Cage Pharmaceuticals και Sisu Global Health) προετοιμάζοντας άλλες 4, στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα του σε ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις και ταλέντα και στην Ελλάδα.

Πώς προέκυψε η Catalio; Σύμφωνα με το Businesswire, τον Ιούνιο του 2020 η πρώην Nexus έγινε Spin Out από την Camden Partners Nexus L.P. και μετονομάσθηκε σε Catalio Capital Management LP!

Η νέα συναλλαγή αποτιμά την Catalio αρκετές εκατοντάδες εκατ. δολ. ευρώ, με την KKR να εξαγοράζει μερίδιο που κατείχαν οι Alan Howard της Brevan Howard, Jamie Dinan της York Capital, Γιάννης Αντετοκούνμπο κ.ά.

Τον Απρίλιο δε, πουλήθηκε σε ένα άλλο «χρυσό» deal αντί 450 εκατ. δολ. η Haystack Oncology, εταιρεία του χαρτοφυλακίου της, στην Quest Diagnostics.

Δραστήριος όσο ελάχιστοι και πάντα κοινωνικά ευαίσθητος, ο Γ.Πετρόχειλος απέκτησε επαφές με κορυφαίους γερουσιαστές, αλλά και ισχυρές φιλίες όπως αυτές με την οικογένεια του billionaire Τζον Κατσιματίδη, τη Μαρίνα Χατσόπουλος κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Οι γρίφοι για τα διόδια της Εγνατίας και τα μεγάλα μέτωπα στα υπόλοιπα έργα

Τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα και η πιθανή αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η «ύποπτη» Παρασκευή, ο υπουργός με το δρεπάνι και οι αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα

Θρίλερ σε τρεις ηπείρους: Γιατί οι Αμερικανοί «ξεψαχνίζουν» το αφεντικό της Jet Oil (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts