Γκίκας Μαγιορκίνης: “Ο γρίφος της γρίπης και της Covid” – Θα έχουμε τελικά έξαρση και πότε;
Με αγωνία οι επιστήμονες παρατηρούν την επιδημιολογική “κινητικότητα” στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τις ιογενείς λοιμώξεις. Τόσο η γρίπη όσο και η πανδημία Covid-19, όμως, κρατούν προς το παρόν “κλειστά τα χαρτιά τους”. Τα πρώτα δείγματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κορονοϊό θα φανούν έως τον Νοέμβριο και για τη γρίπη έως τον Δεκέμβριο, τονίζει στο iatropedia.gr, ο αναπλ. Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Περίεργο» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γεγονός ότι ο κορονοϊός εμφάνισε τάσεις έξαρσης πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πιο ήπια πορεία. Την ίδια στιγμή και η γρίπη, η οποία είχε μια εξαιρετικά πρόωρη παρουσία το περασμένο καλοκαίρι, δεν έχει προς το παρόν δώσει «δείγμα γραφής» για την εξέλιξη που θα έχει μέσα στο χειμώνα:
“Περιέργως δεν έχουμε ακούσει κάτι ιδιαίτερο για τη γρίπη στην Ελλάδα, αν και είχαμε αυξημένα περιστατικά το καλοκαίρι”, σχολιάζει ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης και εξηγεί:
“Κάθε χρόνο η γρίπη έρχεται από το εξωτερικό και από το εξωτερικό ήταν και τα κρούσματα που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι. Δεν έκανε, όμως, η γρίπη συστημική μετάδοση μέσα στο καλοκαίρι στον πληθυσμό. Θα δούμε. Έχει ένα ενδιαφέρον… Στην Αυστραλία ήρθε λίγο πιο νωρίς. Για να δούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα”, αναφέρει.
Αν η γρίπη έρθει νωρίτερα από τη συνήθη εποχή της έξαρσης της γρίπης -η οποία παρατηρείται μετά τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο- θα εμφανιστεί τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο το αργότερο, σημειώνει ο επιστήμονας.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Αναμονή και για τον κορονοϊό
Σε αναμονή βρίσκονται οι επιδημιολόγοι και για την πανδημία του κορονοϊού, η οποία -παρά την έξαρση στα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων και τη μικρή επιβάρυνση σε νοσηλείες και θανάτους- δεν δείχνει τάσεις απότομης έξαρσης, όπως είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
“Είμαστε σε αναμονή να δούμε τι θα γίνει Οκτώβρη – Νοέμβρη και μέχρι τέλος Δεκέμβρη”, σημειώνει ο επιστήμονας του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η “παράδοση” των τελευταίων χρόνων της πανδημίας φέρνει την έξαρση της Covid-19 στο τέλος Οκτωβρίου. Το 2020, μάλιστα, η έξαρση δεν σχετίστηκε με την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2.
Πέρυσι την ίδια εποχή, σημειώθηκε έξαρση της Δέλτα, ενώ κυριαρχούσε το ίδιο στέλεχος, δύο ή τρεις μήνες πριν. Στη συνέχεια -στα τέλη Δεκεμβρίου- ακολούθησε η μεγάλη έξαρση της παραλλαγής Όμικρον.
“Είμαστε σε φάση αυξημένης μεταδοτικότητας και περιμένουμε μια ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως, εάν θα έχουμε και έλευση άλλου στελέχους που αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερης έντασης έξαρση”, λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 51.184 κρούσματα, 109 θάνατοι και 1.102 εισαγωγές σε μία εβδομάδα
Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα δεν είναι πλέον αξιόπιστος δείκτης
Μετά από δύο εβδομάδες ανοδικής πορείας, τα κρούσματα –κατά την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη (11/10)– παρουσίασαν πτώση κατά σχεδόν 3.500 περιστατικά.
“Η καταγραφή των κρουσμάτων όσο περνάει ο καιρός είναι ολοένα και λιγότερο αξιόπιστη”, σχολιάζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και εξηγεί:
“Σίγουρα δεν βλέπουμε μια συστημική αύξηση, αλλά δεν είναι και αξιόπιστος ο δείκτης των κρουσμάτων. Κι αυτό, γιατί όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος κάνει όλο και λιγότερα τεστ σε εργαστήρια. Κυρίως κάνει τεστ στο σπίτι του, οπότε τα κρούσματα δεν δηλώνονται. Αλλά, είναι αλήθεια πως δεν βλέπουμε κάποια σημαντική συστημική αύξηση. Θα βλέπαμε αν υπήρχε μια κλιμακούμενη αύξηση στα νοσοκομεία, στις εισαγωγές”, τονίζει ο ίδιος.
Η πραγματική αύξηση ή μη αύξηση της επιδημίας, καταγράφεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό καθώς, οι ασθενείς, “ακόμη κι αν κάνουν εισαγωγή για άλλο νόσημα, για το στομάχι ή το πόδι τους, θα κάνουν τεστ και θα βγει θετικό. Κι εκεί περιμένουμε να δούμε την αύξηση στις εισαγωγές”, λέει ο επιδημιολόγος.
Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τις καταγραφές του Καθηγητή του ΕΚΠΑ, υπήρξε μια αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές, αλλά όχι στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Τα εισιτήρια ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, έφτασαν στα 180 – 190, ενώ μια συγκεκριμένη μέρα μέσα στην εβδομάδα ξεπέρασαν και τα 200.
“Που αυτό έχουμε να το δούμε από τέλη Αυγούστου. Είμαστε σε μια φάση που υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά δεν ζούμε αυτό το “μπάμ” που χαρακτηρίζει μια -μεγάλης έντασης- χειμερινή έξαρση”, διευκρινίζει ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των θανάτων κατά 24 θανόντες; (σύνολο, 113 νεκροί σε μία εβδομάδα). Η άνοδος αυτή, είναι μάλλον συγκυριακή, λέει:
“Είναι θάνατοι που θα συνέβαιναν, αλλά οι θανόντες βγήκαν θετικοί και στην Covid-19. Άρα η αύξηση αυτή που βλέπουμε, είναι ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στην κοινότητα. Και ομοίως αυξάνονται και οι πιθανότητες να βγει συγκυριακά κάποιος θετικός, κοντά στον θάνατό του”, εξηγεί ο ειδικός.
Δείτε επίσης: Μακρά COVID-19: Σχεδόν δύο στους τρεις ασθενείς είναι γυναίκες και το 15% εξ αυτών έχει συμπτώματα για 1 χρόνο!
“Υπάρχουν δύο με τρεις παραλλαγές που ανησυχούν”
Η νέα παραλλαγή ‘Κένταυρος’ δεν φαίνεται να προκρίνεται στη “μάχη της διαδοχής” των στελεχών που έχουν τη δυναμική να επικρατήσουν. Τα ειδικά εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 έχουν εντοπίσει λιγότερα από 20 κρούσματα σε πάνω από ένα μήνα.
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο με τρεις νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν σε χώρες του εξωτερικού -αλλά όχι στην Ελλάδα- και που δεν αποκλείεται να φέρουν τις νέες χειμερινές εξάρσεις της Covid-19.
“Το τελευταίο technical briefing (επιστημονική ενημέρωση) από το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε δύο τρεις παραλλαγές, ως πιθανές υποψήφιες. Δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα ως “παραλλαγές ανησυχίας”. Είναι μεταλλάξεις που θεωρούνται πιθανές υποψήφιες για να μετατραπούν σε “παραλλαγές ανησυχίας”. Φαίνεται να έχουν ένα πλεονέκτημα γύρω στο 15 με 20% έναντι της Όμικρον 5 σε αυτή τη φάση, αλλά και οι ίδιοι οι Βρετανοί λένε ότι είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα”, λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τι πιθανότητες δίνουν, ωστόσο, οι επιδημιολόγοι στο να μην υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού μέσα στο χειμώνα;
“Είναι ένα σενάριο που έχει χαμηλή πιθανότητα, θεωρώ λιγότερο από 10%. Με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει χειμώνας χωρίς έξαρση. Λογικά ανά 6μηνο βλέπουμε και μια έξαρση, η οποία σχετιζόταν και με ένα στέλεχος. Μπορεί να αλλάξει δεν το αποκλείω. Αλλά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το θεωρούμε πιθανόν, ότι δηλαδή δεν θα δούμε έξαρση. Το θεωρώ σίγουρο με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή να έχουμε μια νέα έξαρση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου”, καταλήγει ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.