ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γουίλσον (Morgan Stanley): Η δημοσιονομική σύσφιγξη αποτελεί κίνδυνο για τις μετοχές (γράφημα)

Προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν στην αμερικανική αγορά, δεδομένων των ενδείξεων πως οι υπερβολικές δημόσιες δαπάνες σε συνδυασμό με την περιορισμένη φετινή ανάπτυξη θα αποδειχθούν μη βιώσιμη πρακτική, σύμφωνα με τον Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley.

Ο γενικά απαισιόδοξος (bear), γνωστός αναλυτής της Wall Street υποστήριξε πως η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch Ratings και το sell-off στην αγορά ομολόγων αναδεικνύουν την πιθανότητα δημιουργίας περαιτέρω μεταβλητότητας στην αγορά. 

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γουίλσον παραδέχτηκε πρόσφατα πως η καθ’ όλα απαισιόδοξη άποψή του όσον αφορά την πορεία της αγοράς το 2023 έχει αποδειχθεί λανθασμένη.

«Το λάθος έγκειται στο ότι οι δημόσιες δαπάνες συνεχίστηκαν και το 2023, κάτι το οποίο δεν είχαμε λάβει υπόψη στις εκτιμήσεις μας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταγράψει πολλές φορές τόσο μεγάλη αναλογία χρέους/ΑΕΠ όταν η ανεργία βρισκόταν παράλληλα σε τόσο χαμηλά επίπεδα», σημείωσε.

Η υποβάθμιση της Fitch, όμως, αναδεικνύει τις επιπτώσεις της χαλαρής αυτής προσέγγισης όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η ανάπτυξη τονώθηκε επιπλέον από την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ και των νόμων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενίσχυση των υποδομών, της ενεργειακής μετάβασης και της τόνωσης του τομέα των μικροτσίπ.

Εάν οι δημόσιες δαπάνες αυτές περιοριστούν λόγω του πολιτικού κόστους τους «η αναμενόμενη επιδείνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων η οποία ξεκίνησε πέρυσι θα συνεχιστεί εκ νέου», ανέφερε ο Γουίλσον.

Οι μετοχές στις αμερικανικές αγορές έχουν καταγράψει ράλι ύψους 17% φέτος, δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού και της σταθερότητας της γενικότερης οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τη Fitch, οι αποδόσεις των ομολόγων δημοσίου αυξήθηκαν, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε μείωση την περασμένη εβδομάδα.

Αν και οι οικονομολόγοι έχουν περιορίσει τις εκτιμήσεις τους για τη δημιουργία ύφεσης, στρατηγικοί αναλυτές όπως ο Μάικλ Χάρτνετ της BofA προειδοποίησαν πως η πιθανότητα δημιουργίας κρίσης παραμένει υψηλή, δεδομένης της συσφιγμένης νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο κίνδυνος για τα εταιρικά κέρδη, παράλληλα, παραμένει, με την ομάδα αναλυτών της JPMorgan Chase & Co να εκτιμά πως η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως αντισταθμίζει όποιες ελπίδες για τέλος της περιόδου μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας.

Διαβάστε ακόμα

Bloomberg: Πώς η ΕΚΤ έφερε την οικονομία της Ευρωζώνης ένα βήμα πριν από την κρίση (πίνακες)

ΕΛΣΤΑΤ: «Τσίμπησε» στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Άλμα +12,3% στα τρόφιμα

Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts