ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρίπη των πτηνών: Πώς η Ευρώπη καταπολεμά τη νέα πανδημία

Στις αρχές Αυγούστου ο πτηνοτρόφος Άλρικ Βίσχερ από την περιοχή Ντάλφσεν της ανατολικής Ολλανδίας ήταν ένας εκ των πρώτων αγροτών που παρατήρησε συμπτώματα της γρίπης των πτηνών σε μερικά από τα ζώα της οικογενειακής του φάρμας.

Μόλις μία μέρα μετά όλα τα κοτόπουλα της φάρμας του, στο σύνολο τους 115.000 χιλιάδες, θανατώθηκαν καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού H5N1, γνωστού και ως ιού της γρίπης των πτηνών. «Είναι ένα χάος, έχεις ανάμικτα συναισθήματα, είσαι λυπημένος αλλά ταυτόχρονα ξέρεις ότι πρέπει να γίνει έτσι». Το μέρος όπου κάποτε τα κοτόπουλα ζούσαν και αναπαράγονταν τώρα απολυμαίνεται και καθαρίζεται.

Η τρέχουσα περίοδος της γρίπης των πτηνών φέτος έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι συνήθως. Έναν ολόκληρο χρόνο σχεδόν βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ συνήθως ο ιός εντοπίζεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο ή Μάιο στην Ευρώπη. H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), οι αγρότες αλλά και οι οικολόγοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: το καλοκαίρι αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle

ΠΗΓΗ NEWMONEY