ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γ. Τάσιος: Κάτω από 40% η μέση πληρότητα στην Β. Ελλάδα, 50% η υπόλοιπη Ελλάδα | Μετά το β’ 15νθήμερο του Μαϊου θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία

Μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαϊου θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η μέση πληρότητα στη  Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 40%, ενώ στους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς του νότου κυμαίνεται στο 50%, με μόλις το 30% των ξενοδοχείων να είναι ανοιχτά.

Η εικόνα αυτή είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που δημιουργούν οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια…

Επιπροσθέτως ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει “τουριστικά αναλφάβητους” εκείνους που “εξαπολύουν πόλεμο στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσα από αναρτήσεις, με αφορμή τα κενά στις θέσεις εργασίας” , καθώς όπως σημειώνει “Από το 2018, ο ξενοδοχειακός, είναι ο μόνος κλάδος που εφαρμόζει υποχρεωτικά την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και συμβάλλει καθοριστικά στο να εισπράττει η χώρα μας εξαιρετικές κριτικές για το τουριστικό της προϊόν”.

Παράλληλα, για τους προβληματισμούς στον κλάδο, με επίκεντρο τις ασκήσεις ισορροπίας που καλείται να φέρει εις πέρας ανάμεσα στις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι αφίξεις και στην εκτίναξη του λειτουργικού κόστους (αύξηση που υπερβαίνει το 25% ανά δωματιοδιακυκτέρευση και με “κλειδωμένες” τιμές του 2019 στα τουριστικά πακέτα) μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

“Είναι μια δύσκολη ισορροπία” πρόσθεσε. “Το 65% του τουρισμού στη χώρα μας είναι μαζικού μοντέλου και επιπλέον, όλες οι περιοχές δεν κινούνται με τις ίδιες ταχύτητες. Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τις τιμές για μεμονωμένους πελάτες με διψήφιο ποσοστό αύξησης, διότι δεν θα έρθουν. Υπάρχει η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς που για το σύνολο της χώρας δεν είναι σημαντική αλλά για κάποιες επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη εξάρτηση είναι, όπως και η ανησυχία για τις αγορές που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη. Έχουμε ταυτόχρονα μια ραγδαία αύξηση τιμών στην ενέργεια και υψηλό πληθωρισμό που επηρεάζουν όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από την άλλη, βλέπουμε να έρχονται περισσότερες πτήσεις τσάρτερ στη νότια Ελλάδα, όμως σε Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Καλαμπάκα κλπ. η ροή των κρατήσεων δεν είναι αντίστοιχη και υπάρχει προβληματισμός. Μόνη λύση για την επιβίωση των επιχειρήσεων – εκτός από την επιδότηση για την αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους – είναι η επιμήκυνση δανειακών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα όσων γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Διανύουμε ξεκάθαρα τρίτη χρονιά επιβίωσης, το ευχάριστο είναι ότι θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι σε αφίξεις και είναι σημαντικό να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Αλλιώς, όσα έσοδα και να εισπράττουμε, θα μιλάμε για βαρέλι χωρίς πάτο”.

Ο κ. Τάσιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον “μη υγιή ανταγωνισμό που συνεχίζει να προκαλεί η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση” και ζήτησε να επικαιροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο βάσει της πραγματικής κατάστασης. “Εμείς, δεν λέμε όχι στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά στην επιχειρηματοποίηση αυτής χωρίς όρους, κανόνες και υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρο διαμονής, δημοτικά τέλη επαγγελματικής στέγης, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.). Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ήταν το διαβατήριο για τις σεζόν covid έγινε με απόλυτη ευλάβεια στον κλάδο, σε αντίθεση με τη βραχυχρόνια μίσθωση που γέμισε τα ξενοδοχεία καραντίνας μέσα στην κρίση”.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts