ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δίκη Ντιάκ: Η πτώση ενός πανίσχυρου παράγοντα

Χθες ανακοινώθηκε σε γαλλικό δικαστήριο η ετυμηγορία για την υπόθεση διαφθοράς του τέως προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντιάκ, μία απόφαση με μεγάλη σημασία σε διεθνές επίπεδο.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο Σενεγαλέζος που ήταν για μία 16ετία (1999-2015) στο τιμόνι της τότε IAAF (καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης, 2 εκ των οποίων με αναστολή, και πρόστιμο 500.000 ευρώ για μία σειρά από αδικήματα όπως η κάλυψη συστήματος ντόπινγκ, δωροδοκίες και εκβιασμούς. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι πήρε 1.5 εκατομμύριο δολάρια από ρωσικά κονδύλια προκειμένου να καλύψει τις υποθέσεις ντόπινγκ 23 Ρώσων αθλητών από το 2011, ή να τις καθυστερήσει για να μπορέσουν να συμμετάσχουν απρόσκοπτα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας το 2013.

Ο 87χρονος σήμερα Ντιάκ παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ήταν δική του η απόφαση να καθυστερήσει τις ποινές μετά από τα θετικά τεστ του 2011, αλλά αρνήθηκε ότι ήξερε πως μέλη εντός της IAAF είχαν άμεσα ή έμμεσα ζητήσει από αθλητές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να καλύψουν τις υποθέσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν σε φάκελο με όνομα «Ολική προστασία» Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες πλήρωσαν συνολικό ποσό της τάξης των 3.2 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου το σώμα αντι-ντόπινγκ της IAAF να κάνει τα στραβά μάτια. Ο απώτερος σκοπός του Ντιάκ δε ήταν να διαφυλάξει την «οικονομική βιωσιμότητα της IAAF», όπως δήλωσε, γιατί εκείνη την περίοδο διαπραγματεύονταν δύο μεγάλα συμβόλαια με τη ρωσική τράπεζα VTB και με ένα μεγάλο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό. Στη συνέχεια αρνήθηκε και την κατηγορία ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που πήρε το εναπόθεσε στην επιτυχημένη καμπάνια του Μάκι Σαλ για την προεδρία της Σενεγάλης.

Η επικεφαλής του προεδρείου, Ροζμαρί Ουνόλτ, τόνισε ότι κατά την ακρόαση της απόφασης ότι οι ενέργειές του «προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στη μάχη κατά του ντόπινγκ». Κατά την κρίση της όμως ο Ντιάκ δε θα πάει εν τέλει στη φυλακή λόγω της ηλικίας του. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει άμεσα έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Μαζί με τον Ντιάκ καταδικάστηκαν και μερικοί ακόμα συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου και του γιου του. Ο Πάπα Μασάτα Ντιάκ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος μάρκετινγκ της IAAF, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση μαζί με πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, όμως ήταν απών από τη δίκη γιατί η Σενεγάλη αρνήθηκε να τον εκδώσει. Αντίστοιχες ποινές δέχτηκαν ο τότε επικεφαλής του αντι-ντόπινγκ της IAAF, Γκαμπριέλ Ντολέ και ο σύμβουλος του Ντιάκ, Χαμπίμπ Σισέ. Εν απουσία τους δικάστηκαν και δύο Ρώσοι παράγοντες, ο πρώην πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ, και ο προπονητής Αλεξέι Μελνίκοφ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 3 και 2 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts