ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΕ): Όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα το κόστος ενέργειας δεν θα πέφτει

«Συνολικά είμαστε στον μέσο όρο, κοντά σε Ιταλία και Βουλγαρία» είπε ο Αθανάσιος Δαγούμας για να εξηγήσει ωστόσο πως «οι χώρες του Νότου έχουν πιο υψηλές τιμές από τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά»

Την εξάρτηση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας από το φυσικό αέριο επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας τονίζοντας πως «όσο οι τιμές φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα η τιμή ενέργειας – χονδρεμπορική και λιανική – δεν θα μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν».  Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την κρίση αλλά και για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας σημείωσε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θεσμοθετήθηκε το 2018 ενώ υποστήριξε ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα είναι στον μέσο όρο των τιμών των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου.

«Συνολικά είμαστε στον μέσο όρο, κοντά σε Ιταλία και Βουλγαρία» είπε για να εξηγήσει ωστόσο πως «οι χώρες του Νότου έχουν πιο υψηλές τιμές από τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «από τις αναλύσεις μας δεν προκύπτουν ζητήματα χειραγώγησης τιμών. Όμως η λειτουργία της αγοράς με ακραίες τιμές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκέρδη. Αυτή νομίζω είναι η βάση της συζήτησης. Οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς λόγω της κρίσης και οφείλει η πολιτεία να τα παίρνει προς όφελος των καταναλωτών» ενώ αναλύοντας τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών σημείωσε: «Η κερδοφορία των παραγωγών τους 6 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 εως τον Μάρτιο του 2022 είναι λίγο πάνω από 920 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες παραγωγής. Αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις για να είμαστε δίκαιοι. Ζητήσαμε στοιχεία. Η ΔΕΗ για παράδειγμα παρείχε εκπτώσεις 335 εκατ. ευρώ και κάποιες έμμεσες εκπτώσεις με σταθερά συμβόλαια».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts