ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δειλά βήματα επανεμφάνισης για τους αγοραστές – Στο +1% το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αιχμή τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΝΕΡΓ

Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να αντιδράσει μετά τις ισχυρές απώλειες του τελευταίου πενθήμερου (-9%) – Ράλι για τις μετοχές του Ομίλου ΤΕΡΝΑ – Παραμένουν οι επιφυλάξεις – Επιστρέφει ο εφιάλτης της ύφεσης – Βαριές σκιές στις διεθνείς αγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης στη ζώνη των 820 – 830 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κάνουν δειλά βήματα επανεμφάνισης, σε μια προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των μεγάλων απωλειών του τελευταίου πενθήμερου (-9%). Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον παραμένει αρνητικό, με τους αναλυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.15 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,07% και διαμορφώνεται στις 823,98 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 814,37 έως 824,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.  

Στη μέγγενη των κεντρικών τραπεζών

Η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει «εγκλωβισμένη» στη μέγγενη του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων, η οποία έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου (από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου). Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο πενθήμερο οι σωρευτικές απώλειες προσεγγίζουν το 9%, ενώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η συνολική πτώση αγγίζει το 5,5%.  

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (από 1% σε 1,25%), ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια κίνηση έκπληξη, αναθεώρησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από -0,75% σε -0,25%). Το βράδυ της Τετάρτης είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%) των επιτοκίων της Federal Reserve, ενώ τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η ΕΚΤ με μια παρέμβαση της τάξης των 25 μονάδων βάσης (από 0% σε 0,25%). 

Όλες αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με γνώμονα την αντιμετώπιση του πληθωριστικού προβλήματος, επιδρούν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, καθώς εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Κι αυτό, διότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και να ρευστοποιήσουν τα περιττά και υψηλού ρίσκου assets, με το κύμα των πωλήσεων να είναι μεγαλύτερο στον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος θεωρείται πιο ευάλωτος στις επιτοκιακές αλλαγές. Για όσο δε, το κλίμα στις ξένες αγορές παραμένει αρνητικό, δύσκολα θα υπάρξει φως στο τούνελ και στην Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται έντονη μεταβλητότητα και υψηλός τζίρος, καθώς το μεσημέρι λήγει η σειρά παραγώγων Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών Stoxx και FTSE (δεν θα υπάρχει ελληνική ενδιαφέρον. Οι βασικές στηρίξεις παραμένουν στις 800 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 840 και 850 μονάδες.  

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει ο εφιάλτης της ύφεσης – Βαριές σκιές στις διεθνείς αγορές

Ελλάδα χωρίς Μνημόνια: Eπόμενος στόχος η επενδυτική βαθμίδα με αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

Τα (επιμένω) καθημερινά νέα γκάλοπ, οι τσιγκουνιές του Σαράντη, η ώρα της ΙΟΝ και τα σχέδια του ΟΤΕ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts