Δεκτικοί στην παύση της αύξησης των επιτοκίων εμφανίστηκαν αξιωματούχοι της Fed
Θετικοί στην προοπτική τερματισμού του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα εμφανίστηκαν οι επικεφαλής δύο περιφερειακών Fed, καθώς η αγορά έχει στρέψει ήδη το βλέμμα της στο επόμενο ραντεβού του συμβουλίου, τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος της Chicago Fed, Όσταν Γκούλσμπι παραδέχτηκε, μιλώντας στο CNBC, πως ήδη η απόφαση του να στηρίξει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της FOMC, στις αρχές Μαϊου, ήταν οριακή, καθώς προσπαθούσε να λάβει υπόψη τις συνέπειες της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης και τον περιορισμό των πιστώσεων που επέφερε στην αγορά.
Εξήγησε, άλλωστε, πως ο αντίκτυπος από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής κατά 500 μονάδες βάσης από πέρυσι δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως στην αγορά, ένας παράγοντας στον οποίο ο ίδιος έπρεπε να συνυπολογίσει και τις πιο «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες. «Θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να καθίσουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη τήρησης στάσης αναμονής, έως ότου η επίδραση των συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων γίνει αισθητή.
Την ίδια άποψη υιοθέτησε και ο συνήθως πιο σκληροπυρηνικός Ραφαέλ Μπόστιτς της Atlanta Fed, εξηγώντας πως πλέον τείνει να υποστηρίξει τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής από την κεντρική τράπεζα έως ότου φανεί η επίδραση στην αγορά και την πραγματική οικονομία της περσινής περιοριστικής πολιτικής.
Παράλληλα, ωστόσο, πήγε ένα βήμα πιο πέρα εξηγώντας πως αυτό δεν σημαίνει πως θα έρθει πιο κοντά η προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής και της περικοπής των επιτοκίων. «Το βασικό μου σενάριο είναι πως δεν πρόκειται να σκεφτούμε πραγματικά την περικοπή (των επιτοκίων) πριν το 2024» τόνισε ο Μπόστιτς, μιλώνας επίσης στο CNBC. Κι αυτό διότι ο πληθωρισμός σε κάθε περίπτωση παραμένει πολύ ψηλά, τουλάχιστον δύο φορές πάνω από το όριο του 2%, κάτι που όπως σχολίασε σημαίνει «πως υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση να καλυφθεί».
Όπως τόνισε δε, οι πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν πως και πάλι η επόμενη κίνηση από το συμβούλιο είναι πιο πιθανό να είναι προς τα πάνω, παρά προς τα κάτω. «Εάν είχα το δίλημμα του αν πρέπει να κινηθούμε προς τα πάνω ή προς στα κάτω, στο πλαίσιο της επόμενης δράσης μας, θα έλεγα πως ίσως θα πρέπει να πάμε προς τα πάνω» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για τον επίμονα υψηλό δείκτη, αλλά και τα σφιχτά περιθώρια στις δαπάνες και την αγορά εργασίας.
Αν και κατά τον ίδιο, το πιο συνετό θα ήταν «απλά να περιμένουμε και να δούμε πόσο θα επιβραδυνθεί η οικονομία από τις αποφάσεις που έχουμε ήδη λάβει».
Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα
Θύελλα στις τουρκικές αγορές – Υπό πίεση η λίρα – Εκτοξεύτηκαν τα CDS
Τιμή ρεκόρ για ένα σπάνιο και vintage Rolex- Είχε κατασκευαστεί το 1958 για επιστήμονες του CERN
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY