ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν τελειώνει ο εφιάλτης για την Credit Suisse – Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλάει η μετοχή της Credit Suisse στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ενόσω οι εκροές κεφαλαίων συνεχίζονται και οι πλούσιοι πελάτες μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ανταγωνίστριες τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, η μετοχή της ελβετικής εισηγμένης υποχωρεί κατά 2,3% και διολισθαίνει έως τα 3,48 φράγκα. Δηλαδή το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.  

Το πρωί είχε προηγηθεί η έκθεση της Vontobel, η οποία έσπευσε να περικόψει την τιμή – στόχο (στα 3,5 φράγκα από 4 φράγκα προηγουμένως), υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διακοπής του κύματος εκροών στον τομέα της διαχείρισης πλούτου και assets. 

Την Τετάρτη, η διοίκηση της ιστορικής τράπεζας έκανε γνωστό ότι οι ζημιές θα φθάσουν το 1,5 δισ. φράγκα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς από την 1η Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου οι πελάτες «σήκωσαν» και απέσυραν 84 δισ. φράγκα.  

Οι εν λόγω εκροές αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων της τράπεζας, αλλά και το 10% των κεφαλαίων του τμήματος διαχείρισης πλούτου και assets. «Οι εκροές έχουν περιοριστεί από τα αυξημένα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί» διευκρίνισε η διοίκηση.  

Ας σημειωθεί ότι η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης, με τη διοίκηση του Ούλριχκ Κόρνερ να προσπαθεί να διασώσει ό,τι διασώζεται, έπειτα από μια περίοδο διαδοχικών σκανδάλων, απώλειας πελατών, εκροής κεφαλαίων και ζημιογόνων αποτελεσμάτων.  

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων.    

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.   

Σύμφωνα με τον Κόρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.   

Διαβάστε επίσης

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής 

Black Friday και στα ταξίδια: Από την Aegean και τη Sky Express μέχρι την Grecotel και την booking.com

Τι γεύση έχει η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό

ΠΗΓΗ NEWMONEY