ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δημοσιογραφικές Ιστορίες… Όπως τις έζησα»

Μια από τις πιο διαδομένες ενασχολήσεις στη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών μας είναι το διάβασμα. Ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο βιβλίο που σας προτείνουμε είναι οι «Δημοσιογραφικές Ιστορίες .. όπως τις έζησα» του Γιάννη Ζωγράφου, από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Πρόκειται για στιγμιότυπα που ανασύρει ο Γιάννης Ζωγράφος από τεσσεράμισι δεκαετίες δημοσιογραφικής δουλειάς, δουλειάς σε ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, στο μετερίζι του ανταποκριτή και εν συνεχεία στον μαγικό κήπο των Βρυξελλών —επαληθεύοντας την θυμοσοφία ότι η δημοσιογραφία οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως— φωτίζουν ιδιαίτερες πλευρές της μηντιακής πραγματικότητας. Τα συγκέντρωσε και τα διατύπωσε τους τελευταίους μήνες στον άλλο παράξενο κήπο, του Facebook.

Οι ιστορίες είναι γραμμένες με γλαφυρό και χιουμοριστικό τρόπο που συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Αναφέρονται σε γνωστές, αλλά και πολλές άγνωστες πτυχές από την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς και στο «θαυμαστό» κόσμο των μίντια.

Ενδεικτικά, λοιπόν:

› Γιατί το παρατσούκλι «υπουργός” δεν ήταν αρκετό για να γίνει κάποιος διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ.

› Οι περιπέτειες του κ. Μιχάλη στην Ευρωβουλή που έγραψαν ιστορία.

› Τα προσόντα δημοσιογράφου για να γίνει υφυπουργός Εξωτερικών.

› Οι περιπέτειες Ελλήνων δημοσιογράφων στην Κίνα.

› Η υπόθεση ΑΓΕΤ-Ηρακλής, η δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου και η στάση του Χρήστου Λαμπράκη.

› Πώς η Μελίνα χειριζόταν «άτεχνες» δημοσιογραφικές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις της.

› Πώς ένας Έλληνας δημοσιογράφος αντιμετωπίζεται από την RTBF – την Βελγική τηλεόραση.

› Πώς Έλληνες «επιχειρηματίες» βρίσκονταν ακόμη και στο Kirkenes, στα σύνορα της Νορβηγίας με την (τότε) Σοβιετική Ένωση.

› Πώς εκτιμάται η ελευθερία του λόγου στην Τουρκία —ιδίως όταν αφορά τους Κούρδους— και πώς αποφεύγεται ένα λιντσάρισμα.

› Τί σχέση μπορεί να έχει το μαλλί της γριάς με το εξωτερικό δελτίο μιας εφημερίδας, όπως το Βήμα.

› Ο ρατσισμός στα ελληνικά ΜΜΕ.

Το βιβλίο του «Δημοσιογραφικές ιστορίες … όπως τις έζησα» κυκλοφορεί από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις» και σε ηλεκτρονική μορφή από τον ιστότοπο του συγγραφέα www.zografosmedia.com/e-books.

ksd PRIMAGEL
adv

Ο Γιάννης Ζωγράφος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1955. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στα τέλη του 1974 στη Θεσσαλονίκη, στο συγκρότημα Βελλίδη.

Από τότε μέχρι τον Ιούλιο του 1997 εργάσθηκε στον γραπτό Τύπο και στην τηλεόραση με σημαντικές «στάσεις» στην «Εξπρές», το «Έθνος», την ΕΡΤ και κυρίως τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Και οι «σταθμοί» του ήταν διαδοχικά η Θεσσαλονίκη, οι Βρυξέλλες, η Αθήνα, το Λονδίνο και πάλι η Αθήνα.

Από το καλοκαίρι του 1997 μέχρι το προ του COVID-19 2020 εργάστηκε στην υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρχικά ως σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου. Στη συνέχεια -το 2006- δημιούργησε μια πρωτοποριακή (για την εποχή εκείνη) υπηρεσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση του ΕΛΚ. Το Μάρτιο του 2020 δημιούργησε στο Βέλγιο τη δική του εταιρία συμβουλών και τηλεοπτικών παραγωγών, τη Zografos Media SRL.

Το παρόν βιβλίο είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθεια στα ελληνικά. Παλαιότερα έχει μεταφράσει το θεατρικό έργο του Κώστα Βάρναλη «Ο  μονόλογος του Μώμου» που ανέβηκε σε θεατρική σκηνή των Βρυξελλών, ενώ έχει δημοσιεύσει στα γαλλικά ένα σύντομο ταξιδιωτικό αφήγημα για την Κορσική – Carnet de voyage en Corse, Αύγουστος 2018, στο www.zografosmedia.com/e-books .

ΥΓ: Καλοτάξιδο καλέ συνάδελφε και φίλε που στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περάσαμε κάποια χρόνια μαζί στην Εξπρές.
Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης

ΠΗΓΗ money-tourism.gr