ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάλειμμα για… ανάσες κάνει η Wall Street – Οριακές μεταβολές στη «σκιά» των εταιρικών μεγεθών

Μέχρι σήμερα το 10% των εταιρειών του S&P 500 έχει ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη για το β’ τρίμηνο – Εξ αυτών, το 69% έχει πετύχει επιδόσεις καλύτερες των προβλεπόμενων

Οριακές διακυμάνσεις παρουσιάζει σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να παίρνουν μία «ανάσα» μετά το ισχυρό χρηματιστηριακό ράλι της Τρίτης, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί οριακά στο -0,13% και τις 31.785 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να ακολουθεί στο -0,01% και τις 3.935 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, αντίθετα, ενισχύεται στο +0,29% και τις 11.747 μονάδες. 

Η εικόνα στο ταμπλό επέρχεται ως συνέχεια της χθεσινής εντυπωσιακής ανόδου, με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη της τάξης του 3% και να κλείνουν άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών (για πρώτη φορά από τον Απρίλιο). 

Το ράλι εδράστηκε αφενός στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, αφετέρου στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, κάτι που οδήγησε σε ποιο θαρραλέες αγοραστικές κινήσεις, δεδομένων και των άκρως ελκυστικών αποτιμήσεων.  

Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι παραμένουν διάχυτοι. «Παρά την ανοδική τάση της Τρίτης, δεν περιμένουμε μια βιώσιμη βελτίωση του κλίματος στις αγορές έως ότου οι επενδυτές αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τις προοπτικές της οικονομίας, της νομισματικής πολιτικής και των πολιτικών ρίσκων» τονίζει η UBS, σε σημερινό της σημείωμα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται ότι παρέχουν στηρίγματα στις αγορές μετοχών, λόγω των ανθεκτικών μεγεθών. Η μετοχή της Netflix, για παράδειγμα, ενισχύεται κατά 1% χάρη στην επιβράδυνση της μείωσης των μηνιαίων χρηστών.  

Μέχρι στιγμής, περίπου το 10% των εταιρειών του S&P 500 έχει ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη για το β’ τρίμηνο. Εξ αυτών, το 69% έχει πετύχει επιδόσεις καλύτερες των προβλεπόμενων. 

Στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,25% και τις 422 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,54%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,33%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,28%, ενώ στη Μαδρίτη περιορίζεται κατά 1,07%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Uniper εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 14%, καθώς κυβέρνηση και διοίκηση βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της ενεργειακής εταιρείας. Αντίθετα, η σουηδική Volvo κατρακυλάει κατά 8% εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.  

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ (επικεφαλής της ΕΚΤ) θα ανακοινώσει την Πέμπτη την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, με την παρέμβαση να φθάνει τις 50 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,50%), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού (8,6%).  

Κι αυτό, κόντρα στην ανησυχία για επιβράδυνση ή και ύφεση της οικονομίας, στον εν εξελίξει πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και στην απειλή της Μόσχας για μηδενισμό των ροών φυσικού αερίου. 

Σήμερα, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, με τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια να εκτοξεύονται σε νέο ρεκόρ. Η επίδοση του Ιουνίου έφθασε, συγκεκριμένα, στο 9,4% από 9,1% τον Μάιο. 

Διαβάστε επίσης:

Ελ. Βενιζέλος: Το νέο δάνειο έως 320 εκατ. ευρώ και οι επεκτάσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο

Το πάρτι και οι υπουργοί, η μάχη των μεγαλοδικηγόρων, τα τρελά κέρδη της Hermes και οι αποφάσεις του Τιτάνα

«Ανάσα» στις αγορές ομολόγων – Διψήφια πτώση στις αποδόσεις της Ιταλίας, όφελος και για την Ελλάδα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts