ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δρ Χριστίνα Κωνσταντινίδου – BCA College: Εγκατάσταση προσοµοίωσης 5* ξενοδοχείου | Μετατρέπει τις γνώσεις σε απτές δεξιότητες και ικανότητες

Από τα πλέον πολύπειρα στελέχη της τουριστικής βιοµηχανίας, µε θητεία σε πολλές και σηµαντικές θέσεις η δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδη γενική διευθύντρια του BCA College, σε συνέντευξή της στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, µιλάει για την ανάγκη της Εκπαίδευσης, στην ολοένα και πιο σύνθετη και απαιτητική αγορά, όπου ο φιλοξενούµενος τουρίστας, απαιτεί υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του BCA College, «…η ρευστότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος σε συνδυασµό µε τους φρενήρεις ρυθµούς των τεχνολογικών εξελίξεων αποµειώνουν την αξία των γνώσεων που ήδη κατέχουµε, µετατρέποντας τες, σε ένα µεγάλο βαθµό, σε παρωχηµένες και µη πρακτικά αξιοποιήσιµες» και υπογραµµίζει µε νόηµα: «Ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο έχει γίνει πια σαφές ο πρωτεύων ρόλος µιας άρτιας, ακαδηµαϊκά τεκµηριωµένης, χρονικά επίκαιρης, πρακτικά εφαρµόσιµης και άµεσα διασυνδεδεµένης µε τις ανάγκες της αγοράς, τουριστικής και ξενοδοχειακής γνώσης».

Η δρ. Κωνσταντινίδη εξηγεί ότι «…οι επιθυμίες και οι προσδοκίες του νέου τύπου τουρίστα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από αυτό που αποδίδεται στους στοίχους της Μαρινέλας «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι (ή κορίτσι) μου». Στις ημέρες μας ο σύγχρονος τουρίστας θέλει το κρασί του όποια ώρα και σε όποιο χώρο επιθυμεί, έχοντας τη δυνατότητα να το παραγγείλει από το κινητό του, στη σωστή θερμοκρασία, αψεγάδιαστα σερβιρισμένο και άρτια συνδυασμένο με τα κατάλληλα ποιοτικά εδέσματα. Δηλαδή περιμένει μια υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση που μόνο ένας ξενοδοχοϋπάλληλος με ουσιαστικές γνώσεις Sommelier, Food & Beverage και Consumer Psychology μπορεί να του προσφέρει».

Αναφερόμενη στις υπηρεσίες που προσφέρει το BCA College τονίζει την σημασία της εγκατάστασης προσομοίωσης πεντάστερου ξενοδοχείου, στο κολλέγιο, ενώ αναλύει πλήρως τα δυο εναλλακτικά μονοπάτια μεταπτυχιακών σπουδών, που προσφέρει το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη της Χριστίνας Κωνσταντινίδη, έχει ως εξής:

Είναι μονόδρομος για τα στελέχη του Tουρισμού ένας μεταπτυχιακός τίτλος;

Είναι γεγονός ότι έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που κάποιος/α μπορούσε να σταδιοδρομήσει στον τουριστικό χώρο απλά διαθέτοντας έναν προπτυχιακό τίτλο σπουδών ή αποκλειστικά κάποιες εμπειρικές γνώσεις.

Η ρευστότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τους φρενήρεις ρυθμούς των τεχνολογικών εξελίξεων, απομειώνουν την αξία των γνώσεων που ήδη κατέχουμε, μετατρέποντας τες, σε ένα μεγάλο βαθμό, σε παρωχημένες και μη πρακτικά αξιοποιήσιμες.

Ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, έχει γίνει πια σαφές ο πρωτεύων ρόλος μιας άρτιας, ακαδημαϊκά τεκμηριωμένης, χρονικά επίκαιρης, πρακτικά εφαρμόσιμης και άμεσα διασυνδεδεμένης με τις ανάγκες της αγοράς, τουριστικής και ξενοδοχειακής γνώσης.

Οι επιθυμίες και οι προσδοκίες του νέου τύπου τουρίστα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από αυτό που αποδίδεται στους στοίχους της Μαρινέλας «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι (ή κορίτσι) μου».

Στις ημέρες μας ο σύγχρονος τουρίστας θέλει το κρασί του, όποια ώρα και σε όποιο χώρο επιθυμεί, έχοντας τη δυνατότητα να το παραγγείλει από το κινητό του, στη σωστή θερμοκρασία, αψεγάδιαστα σερβιρισμένο και άρτια συνδυασμένο με τα κατάλληλα ποιοτικά εδέσματα. Δηλαδή περιμένει μια υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση που μόνο ένας ξενοδοχοϋπάλληλος, με ουσιαστικές γνώσεις Sommelier, Food & Beverage και Consumer Psychology μπορεί να του προσφέρει.

Ενώ, τη θάλασσα την θέλει πεντακάθαρη, άρα με Γαλάζια Σημαία, με πολυτελέστατες ξαπλώστρες και ομπρέλες, με άμεση και ποιοτικά αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση, με πλήθος θαλασσίων sports και άλλων συμπληρωματικών υπηρεσιών, με υψηλά standards υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας, και ιδανικά μπροστά από το υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας δωμάτιο του. Ποιοτικές υπηρεσίες που μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν μόνο από στελέχη υψηλού επιπέδου.

Και αυτά συνιστούν ένα απειροελάχιστο κομμάτι των υπηρεσιών που ο σύγχρονος τουρίστας θεωρεί δεδομένο ότι θα του προσφερθούν από τα ξενοδοχεία που θα επιλέξει.

Παράλληλα και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και αλυσίδες έχουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις και προσδοκίες από τους συνεργάτες τους. Η ταχύτατη αύξηση των ξενοδοχείων πέντε αστέρων και οι επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον Ελληνικό τουρισμό, έχουν δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό, ενώ έχουν αναδείξει την έλλειψη σωστά καταρτισμένων διοικητικών στελεχών.

Η ανάγκη είναι υπαρκτή και η έλλειψη σαφής. Είναι λοιπόν στο χέρι των πιο έξυπνων και ικανών, να την αξιοποιήσουν προς όφελος τους. Να εξελιχθούν, να αναβαθμιστούν και να διασφαλιστούν.

Ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό ότι τα στελέχη του Τουρισμού πρέπει όχι μόνο να επικαιροποιήσουν, να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να τις επαναπροσδιορίσουν. Στις ημέρες μας τόσο το Upskilling όσο και το Reskilling είναι αναγκαία συνθήκη για την επαγγελματική μας επιβίωση.

Οπότε, απαντώντας στο ερώτημα σας, θα έλεγα ΝΑΙ.

Στις ημέρες μας η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου θεωρείται μια απαραίτητη προϋπόθεση, ένας μονόδρομος, για την επαγγελματική εξέλιξη και καταξίωση των στελεχών του τουρισμού, αλλά και για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού «προϊόντος» της χώρας μας.

Τι είδους μεταπτυχιακούς τίτλους στον τουριστικό κλάδο προσφέρετε;

Το BCA College βρισκόμενο πάντα σε άμεση διασύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και κατανοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και επιθυμίες των εν δυνάμει εργαζομένων, έχει δημιουργήσει δυο εναλλακτικά μονοπάτια μεταπτυχιακών σπουδών.

Το MBA for Executives με εστίαση στο Hospitality & Tourism απευθύνεται σε στελέχη του τουρισμού με πολυετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, αλλά χωρίς μια πρότερη ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Το MBA for Executives in Hospitality & Tourism προσδίδει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες διοικητικές γνώσεις και δεξιότητες για τη μετάβαση τους σε ανώτερες διοικητικές βαθμίδες, ενώ αξιοποιεί τις υπάρχουσες γνώσεις των σπουδαστών ως εφαλτήριο για προβληματισμό, συζήτηση και εξέλιξη.

Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό δίνει την ευκαιρία σε στελέχη του τουρισμού που έχουν εγκλωβιστεί σε κατώτερες διοικητικές βαθμίδες, να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να απεγκλωβιστούν από τον φαύλο κύκλο που τους κράτα δέσμιους σε υποδεέστερες διοικητικές θέσεις και τους προσφέρει την αναγκαία ώθηση ώστε να εξελιχτούν τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά.

Το MA International Hospitality and Tourism Management απευθύνεται σε αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών προπτυχιακού επιπέδου, (όχι απαραιτήτως ή αποκλειστικά τουριστικών σχολών) που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους ή/και να αναβαθμίσουν το γνωστικό τους επίπεδο εντρυφώντας πολύ περισσότερο πάνω στο αντικείμενο του Τουριστικού και Ξενοδοχειακού Management. Αποκτώντας παράλληλα ένα πολύ σημαντικό και εκτιμητέο από την ξενοδοχειακή αγορά, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Στο MA International Hospitality and Tourism Management το σύνολο των μαθημάτων είναι απολύτως εστιασμένα πάνω στη διοίκηση τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και οι εκπαιδεύσεις προσφέρονται από διοικητικά στελέχη της τουριστικής αγοράς καθώς και από ακαδημαϊκούς με σημαντικό ερευνητικό έργο πάνω στο αντικείμενο διδασκαλίας τους. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών δημιουργεί τα επόμενα διοικητικά και ηγετικά στελέχη του τουρισμού.

Ξέρουμε ότι στον Τουρισμό τα ωράρια είναι “περίεργα”, πως έχει καταφέρει το BCA να διευκολύνει την παρακολούθηση των φοιτητών που παρακολουθούν ένα master;

Το BCA College κατανοώντας τις ανάγκες και τους περιορισμούς των υποψηφίων φοιτητών του, προσφέρει το σύνολο των μαθημάτων του MA International Hospitality and Tourism Management σε απογευματινές ώρες, τρεις (3) φορές την εβδομάδα, ενώ τα αντίστοιχα μαθήματα του MBA for Executives in Hospitality & Tourism τα προσφέρει δύο με τρεις (2-3) φορές τον μήνα, αποκλειστικά Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο μεταξύ 10.00 – 16.15.

Κάνοντας εφικτή την παρακολούθηση των μαθημάτων για τους φοιτητές που δουλεύουν πρωινές ώρες και που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις διδασκαλίες με φυσική παρουσία εντός του City Campus του Κολεγίου.

Παράλληλα, όμως οι σπουδαστές που λόγω επαγγελματικών ή προσωπικών κωλυμάτων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα διά ζώσης τις προτεινόμενες ώρες διδασκαλίας, τους δίνουμε τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν ασύγχρονα, εξολοκλήρου εξ αποστάσεως, καθώς όλα τα μαθήματα βιντεοσκοπούνται.

Επίσης οι φοιτητές μας έχουν στη διάθεση τους σύγχρονες και τεχνολογικά εμπλουτισμένες και αναβαθμισμένες πλατφόρμες και applications που κάνουν την παρακολούθηση όλου του μεταπτυχιακού τους προγράμματος, πολύ πιο εύκολη, ευχάριστη και αποτελεσματική.

Μάλιστα το BCA College βραβεύτηκε το 2021 από τα Education Leaders Awards για την Εξ αποστάσεως και Online εκπαίδευση του.

Κατά αυτόν τον τρόπο το BCA προσφέρει στους φοιτητές του απόλυτη ελευθερία ως προς τον χώρο, τον χρόνο αλλά και τον τρόπο παρακολούθησης των μαθημάτων.

Σε ποιες γλώσσες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ένα μεταπτυχιακό του BCA;

Τo σύνολο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του BCA College προσφέρονται τόσο σε ελληνόφωνα, όσο και σε αγγλόφωνα τμήματα και οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University of West London. Κάνοντας την παρακολούθηση, την κατανόηση, και την ολοκλήρωση τους εύκολη και προσιτή, προς όλους και όλες, ανεξαρτήτως του επιπέδου των αγγλικών τους.

Για τους σπουδαστές λοιπόν που έχουν ένα πολύ καλό επίπεδο αγγλικών, προσφέρουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης του συνόλου των μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα, επιδιώκοντας την απόκτηση μεγαλύτερης εξοικείωσης και άνεσης στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Ενώ για τους φοιτητές που δε θεωρούν ή δεν αισθάνονται ότι το επίπεδο των αγγλικών τους είναι σε τέτοιο επίπεδο που θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και να το ολοκληρώσουν εξολοκλήρου σε ελληνόφωνα τμήματα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο BCA College θεωρούμε άδικο και παράλογο να μην μπορεί κάποιος να αναβαθμίσει το μορφωτικό και επαγγελματικό του επίπεδο λόγω της αδυναμίας του να παρακολουθήσει το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών στην αγγλική γλώσσα, για αυτό το λόγο προσφέρουμε και ελληνόφωνα τμήματα διδασκαλίας.

Παράλληλα όμως, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αγγλική γλώσσα είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των στελεχών, προσφέρουμε στο σύνολο των μεταπτυχιακών φοιτητών μας εντατικά μαθήματα αγγλικών, εντελώς δωρεάν, κατά τη διάρκεια όλου του χρονικού διαστήματος φοίτησης τους κοντά μας.

Ενώ συγχρόνως, για να τους προσδώσουμε και ένα συμπληρωματικό ανταγωνιστικό και συγκριτικό πλεονέκτημα, προσφέρουμε στο σύνολο των φοιτητών μας, επίσης εντελώς δωρεάν μια δεύτερη ξένη γλώσσα που είναι η κινεζική.

Ενδυναμώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τους σπουδαστές μας με όλα τα απαραίτητα hard και soft skills και κάνοντας τους να ξεχωρίζουν στην αγορά εργασίας.

Εκτός από το ότι στο νέο σας κτίριο έχετε φτιάξει την προσομοίωση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, με πάρα πολλές δυνατότητες πρακτικής εξάσκησης, ποια είναι τα άλλα πλεονεκτήματα των σπουδών στο BCA College;

Σας βλέπω αρκετά ενήμερους για τις εκπαιδευτικές καινοτομίες και πρωτοβουλίες του BCA College και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πραγματικά το Κολέγιο μας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική προσομοίωση ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων όπου οι φοιτητές μας κάνουν πρακτική εφαρμογή όλων των ξενοδοχειακών μαθημάτων και μετατρέπουν τις γνώσεις που τους προσφέρουμε σε απτές δεξιότητες και ικανότητες. Το ζητούμενο δηλαδή για την επιτυχία ενός στελέχους στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Αλλά η εξαιρετική προσομοίωση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, συνιστά ένα μόνο από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σπουδές στο BCA College.

Σημαντικό διαφοροποιό στοιχείο του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος συνιστούν οι εκπαιδευτικοί μας μέθοδοι, η διασύνδεση μας με την αγορά εργασίας και οι εξαιρετικές συνεργασίες που έχουμε με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου:

Το BCA College προσφέρει μια καινοτόμα εκδοχή του Blended Learning, όπου συνδυάζει με τον βέλτιστο τρόπο τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά της διά ζώσης διδασκαλίας, με ότι πιο πρωτοπόρο υφίσταται στην online εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα στη Διά Ζώσης Εκπαίδευση το BCA διαφοροποιείται με την καθιέρωση της πρακτικής των συνδιδασκαλιών, αξιοποιώντας ακαδημαϊκούς με σημαντικό ερευνητικό έργο μαζί με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη από τις σημαντικότερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, τη διοργάνωση βιωματικών και διαδραστικών workshops, ομιλιών, εκπαιδευτικών επισκέψεων, guest lectures, κλπ. Δράσεων που μας οδήγησαν στην τιμητική μας βράβευση για τη Βιωματική μας Εκπαίδευση το 2020 από τα Education Leaders Awards.

Ενώ η Online Εκπαίδευση συνδυάζει ότι πιο επίκαιρο και πρωτοπόρο στη διαδικτυακή διδασκαλία μέσα από τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων πλατφόρμων, websites, moodle, applications, lms, κ.λπ.. Μια ψηφιακή εκπαιδευτική εμπειρία που μας οδήγησε στη βράβευση μας όσον αφορά την Εξ Αποστάσεως και Online Διδασκαλία το 2021 από τα Education Leaders Awards.

Άμεση διασύνδεση των φοιτητών μας με την αγορά εργασίας. Το BCA College έχει ένα οργανωμένο Career Office και διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία 3 ετήσια Career Fairs με τη συμμετοχή των καλύτερων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων, όπως Four Seasons, Intercontinental, Hilton, Marriott, Grand Hyatt, Moxy, Radisson, Wyndham, Nikki Beach, Grecotel, Aldemar, Sani & ikos Resorts, κλπ. Δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές του Κολεγίου να έρθουν σε άμεση επαφή με τους μελλοντικούς τους εργοδότες και να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία επιτυγχάνοντας άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που υπερβαίνει το 90%.

Πληρωτέα Πρακτική Άσκηση των σπουδαστών μας στις σημαντικότερες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας, και όχι μόνο. Δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές μας να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα έχουν μάθει, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αξιολογότατων επαγγελματικών επαφών, και να αποκτήσουν την πολυπόθητη επαγγελματική προϋπηρεσία που συνιστά προϋπόθεση για την επαγγελματική ανέλιξη των αυριανών στελεχών.

Ακαδημαϊκές Συνεργασίες με εξαιρετικά Πανεπιστήμια όπως το University of West London που βρίσκεται στην 17 θέση ως Business School στο σύνολο των Βρετανικών Πανεπιστημίων στην κατάταξη του Guardian το 2021, και συνιστά το Πανεπιστήμιο από όπου οι φοιτητές μας λαμβάνουν το πτυχίο τους.

Καθώς και με τα καλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στον κόσμο, τις Ελβετικές Τουριστικές Σχολές της Les Roches και της Glion, που δίνουν τη δυνατότητα στους προπτυχιακούς φοιτητές μας με ένα έτος σπουδών στο εξωτερικό και μια πρακτική άσκηση να λάβουν το πτυχίο τους από τα κορυφαία αυτά ιδρύματα.

Μια εξαιρετική ψήφος εμπιστοσύνης στο εκπαιδευτικό έργο του BCA College από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts