ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εβδομάδα… ανάστασης για το Χρηματιστήριο – Ράλι άνω του 10% στις τράπεζες

Εβδομάδα… ανάστασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο έφθασε αισίως στην 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 4,5% και να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα. Ωστόσο, τα ανοδικά περιθώρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επιφυλακτική άνοδο κατά 0,47% και διαμορφώθηκε στις 829,97 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (826,11 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 824,22 έως 836,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.  

Εβδομαδιαία κέρδη 4,5%

Η Λεωφόρος Αθηνών, έπειτα από μια εβδομάδα πυκνών εξελίξεων, κατάφερε να κάνει το 5×5 και να συντηρήσει το θετικό momentum, κατοχυρώνοντας παράλληλα ένα μέρος των υψηλών κερδών του πενθημέρου, τα οποία ανήλθαν στο 4,5% και τα οποία επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 830 μονάδες (το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα).  

Μεγάλος κερδισμένος ήταν οπωσδήποτε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέτρησε σωρευτική άνοδο της τάξης του 11%, καθώς η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγέθυνση των εσόδων. Την ίδια ώρα, το νέο εργαλείο της Φρανκφούρτης για τα κρατικά ομόλογα (ΤΡΙ) απλώνει δίκτυ προστασίας πάνω από την Ελλάδα, αποσοβώντας τυχόν κραδασμούς από τη σφιχτή νομισματική πολιτική.  

Στα θετικά της εβδομάδας θα πρέπει, επίσης, να προστεθεί αφενός η επιτυχημένη άντληση των 100 εκατ. ευρώ από την Capital του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, αφετέρου το νέο deal στον ιατρικό – νοσοκομειακό κλάδο, μετά τη σημερινή ανακοίνωση για τη mega συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica.  

Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι διάχυτοι στην αγορά. Τα υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό, ενισχύουν το σενάριο της επιβράδυνσης ή και της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στο μέλλον της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, οι νέες πολιτικές περιπέτειες στην Ιταλία δεν αποκλείεται να ασκήσουν πιέσεις στις αγορές ομολόγων του Νότου. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά θα προσπαθήσει και την επόμενη εβδομάδα να διατηρήσει την ανοδική κίνηση, αξιοποιώντας τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις ελκυστικές τιμές. Ωστόσο, τα περιθώρια ανόδου συνεχίζουν να αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 840 και 860 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις τοποθετούνται στις 800 και 780 μονάδες.     

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,78% και τις 427 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,85%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,28% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,83%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,61%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 0,10%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,5%.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σταθερές πέριξ των 100 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,53% και τα 96,87 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,79% και τα 104,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καταγράφει αισθητή άνοδο στο +1,31% και τα 1.735 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Σύσταση «buy» και στις πέντε ενεργειακές μετοχές – Tα δύο top picks

Το… θαύμα της Νίκης, το ναυάγιο της Αριάδνης, οι Μπάκοι καναλάρχες και ο (επιτέλους) νέος Αναπτυξιακός 

Μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας (πίνακας) 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts