ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Συμφωνία για τον μηχανισμό αλληλεγγύης και την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα (tweet)

Για «ιστορική συμφωνία» από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης, έκανε λόγο ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν

Συμφωνία στον μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screaning και δεδομένα Εurodac), επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και πζροεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών – μελών.

Ο Ζεράρ Νταρμανίν ανακοίνωσε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης», για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανίν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών – μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη – μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζεράρ Νταρμαμίν. Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι για τα επιτόκια

Μελίνα Τραυλού: Δεν είναι υπό διερεύνηση από την ΕΕ το φορολογικό σύστημα της Ελληνικής Ναυτιλίας

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για στοχευμένη περιφερειακή πολιτική από την ΕΕ για τα νησιά

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts