ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας θα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής».

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε σε νομοθετικές αλλαγές, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

«Μεταρρυθμιστική τομή»

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «μεταρρυθμιστική τομή».

«Είναι ανάγκη η μετεξέλιξη των δύο υφιστάμενων Εθνικών Επιτροπών και η δημιουργία της νέας Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΣΑΜΕΑ, για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας της κυβέρνησης να φτιάξει κομματικό στρατό.

«Δεν διορίζουμε ούτε έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχει σκοτεινός σκοπός. Πρόκειται για συμβουλευτικές επιτροπές με υψηλού κύρους επιστήμονες, που θα εισηγούνται δημόσιες πολιτικές στην εκτελεστική εξουσία και η κυβέρνηση παραμένει πλήρως λογοδοτούσα. Η υπαγωγή τους στον πρωθυπουργό είναι αναβάθμιση», σημείωσε. Ακόμη, υποστήριξε ότι γίνεται εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα αποκομματικοποιούνται οι επιτροπές και εκπροσωπούνται πλέον τόσο τα τριτοβάθμια όργανα των αναπήρων, όσο και η κοινωνία των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποσπασματικές λύσεις

«Δεν προσθέτουμε κόσμο. Μόνο πέντε άτομα στην νέα Αρχή Προσβασιμότητας. Η λογική μας ήταν να γίνονται αποσπάσεις για να μην επιβαρύνουμε το κόστος λειτουργίας τους. Φροντίσαμε να υπάρχει εκπρόσωπος από την κοινωνία των πολιτών και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων», πρόσθεσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, καταλόγισε στη κυβέρνηση αποσπασματικές λύσεις και τόνισε ότι «η αναπηρία δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας, αλλά είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που θέλει τόλμη». Επισήμανε δε ότι «αυτό που χρειάζονται οι ευάλωτες αυτές ομάδες και έχουν ανάγκη, είναι η καθολική προσβασιμότητα τους».

Τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 ήταν έντονα επικριτικά, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα από τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Mega deal στη ναυτιλία: Το 45% της GasLog του Πήτερ Λιβανού απέκτησε η ΒlackRock

ΑΑΔΕ: Σε ποιους θα κάνει ελέγχους για να προλάβει παραγραφή των υποθέσεων

Η κινεζική start-up που ετοιμάζεται να μπει στη Wall Street

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts