ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ρωσία | Και εκτός SkyTeam η Aeroflot

Μετά από δύο και πλέον μήνες που συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές εταιρίες, σε διάφορους τομείς, βρίσκονται αντιμέτωπες με εκτεταμένες κυρώσεις. Ανάμεσά τους και η Aeroflot, ο κρατικός αερομεταφορέας της Ρωσίας, η οποία, εκτός των άλλων, τίθεται εκτός της SkyTeam, που αποτελούσε μέλος εδώ και 16 χρόνια.

Με μια σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του, ο όμιλος SkyTeam επιβεβαίωσε χθες ότι ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή της Aeroflot στη συμμαχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμαχία φαίνεται να έχει καταλήξει σε αυτή την απόφαση σε αμοιβαία βάση, έχοντας συμφωνήσει για την προσωρινή αναστολή με τον ρωσικό αερομεταφορέα.

Βέβαια, αυτή δεν είναι μόνη κύρωση που αντιμετωπίζει η Aeroflot μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε επίσης στην αεροπορική εταιρεία να συντηρεί τα αεροσκάφη Boeing.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η SkyTeam έχει ως εξής: “Η SkyTeam και η Aeroflot συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τη συμμετοχή της αεροπορικής εταιρείας στη SkyTeam. Εργαζόμαστε για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο για τους πελάτες και θα ενημερώσουμε όσους επηρεάζονται από τυχόν αλλαγές στα οφέλη και τις υπηρεσίες της SkyTeam”.

Μια σχέση 16 ετών

Η σχέσης της Aeroflot με τη συμμαχία SkyTeam χρονολογείται εδώ και 16 χρόνια. Η αεροπορική εταιρία έγραψε ιστορία όταν εντάχθηκε στον όμιλο στις 14 Απριλίου 2006, καθώς ήταν ο πρώτος αερομεταφορέας από την πρώην Σοβιετική Ένωση που το έκανε. Η Skyteam ήταν μόλις έξι ετών εκείνη την εποχή, καθώς δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2000.

Η παρουσία της αεροπορικής εταιρίας αύξησε σημαντικά τη συνδεσιμότητα της συμμαχίας. Το Air Transport World ανέφερε τότε ότι οι αερομεταφορείς της SkyTeam θα εκτελούσαν συνολικά σχεδόν 15.000 πτήσεις την ημέρα σε 728 προορισμούς σε 149 χώρες. Η Aeroflot και η Skyteam είχαν υπογράψει ένα αρχικό μνημόνιο συνεργασίας τον Μάιο του 2004.

Όπως συνηθίζεται για τα μέλη της συμμαχίας, η Aeroflot διαθέτει αρκετά αεροσκάφη στο στόλο της που φορούν ειδικό χρώμα με θέμα τη SkyTeam. Αυτά περιλαμβάνουν ένα Boeing 777-300ER (VQ-BQG), ένα Sukhoi Superjet 100-95 (RA-89015), ένα Airbus A320-200 (VP-BDK), ένα Boeing 737-800 (VP-BMB) και ένα Airbus A330-300 (VQ-BCQ).

Η Aeroflot δεν είναι η μόνη ρωσική αεροπορική εταιρία που έχει αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της στη συμμαχία. Το ίδιο συμβαίνει και με την S7 Airlines ως μέλος της oneworld. Και σε αυτή την περίπτωση, η αναστολή συμφωνήθηκε σε αμοιβαία βάση και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Απριλίου. Όπως και στην περίπτωση της Aeroflot, το πότε ακριβώς θα λήξει αυτή η αναστολή παραμένει προς το παρόν ασαφές.

Εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, αποκλείστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), χάνοντας με άμεση ισχύ τα δικαιώματα και τα προνόμιά της ως τμήμα της εξειδικευμένης υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην πρώτη έκτακτη Γενική Συνέλευση του UNWTO τα μέλη συζήτησαν την αναστολή της Ρωσίας από τον Οργανισμό, όπως αποφάσισε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του UNWTO στην έκτακτη συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα. Η ρωσική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υπερασπιστεί τη θέση της και αντ’ αυτού ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον UNWTO, πριν από τη συζήτηση.

Η Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αναστολής, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Η απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ, ενώ η οικειοθελής αποχώρηση ισχύει μόνο ένα χρόνο μετά την υποβολή επίσημης επικοινωνίας από ένα μέλος μέσω των κατάλληλων διαύλων.

Με άμεση ισχύ, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα ή να απολαύσει τα προνόμια της ιδιότητας μέλους του UNWTO. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες από τον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνικής Βοήθειας, ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορεί να συμμετάσχει σε συναντήσεις ή εκδηλώσεις του UNWTO, να της επιτραπεί να προτείνει υποψηφίους για να υπηρετήσουν στα καταστατικά όργανα του Οργανισμού ή να να ψηφίσουν στις εκλογές για τα όργανα του UNWTO ή να προτείνουν έναν υποψήφιο για να υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας.

Σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Ρωσίας, ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Τα μέλη του UNWTO έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα: Ο τουρισμός είναι πυλώνας της ειρήνης και της διεθνούς φιλίας και τα μέλη του UNWTO πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις αξίες ή να αντιμετωπίσουν συνέπειες, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτή η έκτακτη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι ανυπεράσπιστες και αντίθετες με τις  αρχές του UNWTO και της διεθνούς διακυβέρνησης”.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts