ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Θέλησαν να κάνουν τους αναστενάρηδες και μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο

Οι πυροβάτες, ή αναστενάρηδες δεν είναι κάτι το απλό που μπορεί να γίνει ο καθένας. Να περπατήσει δηλαδή σε αναμμένα κάρβουνα με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση – σχεδόν σε έκσταση – και να μην καεί.

Στη βόρεια Ελβετία κοντά στη Ζυρίχη, μια παρέα Ελβετών θέλησε να αυξήσει το ομαδικό της πνεύμα, άναψε κάρβουνα, τα έστρωσε κάτω στο χώμα και χωρίς καμία διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης, τα μέλη της άρχισαν να περπατούν με γυμνά πόδια επάνω τους.

Το «fire – walking» όπως το λένε στο εξωτερικό, δεν τους βοήθησε καθόλου. Το αντίθετο. 25 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο κοντινό νοσοκομείο με πόνους και εγκαύματα στις πατούσες. Μάλιστα 13 από αυτούς παρέμειναν μέσα, γιατί ήταν σοβαρότερα από τους άλλους.

Η πυροβασία

Τα Αναστενάρια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό και βουλγαρικό θρησκευτικό έθιμο, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η εκτέλεση πυροβασίας, δηλαδή βαδίσματος με γυμνά πόδια πάνω σε ένα στρώμα πυρακτωμένων κάρβουνων.

Πιθανολογείται ότι τα Αναστενάρια είναι επιβίωση αντίστοιχων θρησκευτικών πρακτικών της αρχαιότητας και συγκεκριμένα πρακτικών από τη λατρεία του Διόνυσου.

Η γιορτή αρχίζει με ξέφρενο χορό, με τη συνοδεία του ταμπούρλου και με ψαλμωδία ύμνων. Κατόπιν γίνεται η ζωοθυσία (τη δεύτερη μέρα), όπου το κρέας του σφαγμένου ζώου μοιράζεται στις οικογένειες του χωριού.

Αρχίζει πάλι ο χορός και το φαγοπότι και σαν κλείσιμο έρχεται η πυροβασία. Κατά τη φάση αυτή ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, εκστασιασμένοι από την πίστη τους, ρίχνονται στα αναμμένα κάρβουνα και χορεύουν κρατώντας στα χέρια τους ένα εικόνισμα ή ένα Ευαγγέλιο.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts