ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω βλάβης στους υπολογιστές

Ο ελβετικός εναέριος χώρος «άνοιξε και πάλι», ανακοίνωσε σήμερα η Skyguide, η επιχείρηση που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ελβετίας, αφού είχε κλείσει πλήρως για την κυκλοφορία εξαιτίας βλάβης στα συστήματα πληροφορικής που διήρκεσε ώρες.

«Το τεχνικό πρόβλημα στη Skyguide λύθηκε και το κλείσιμο του ενάεριου χώρου ήρθη στις 08:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας). Ο ελβετικός εναέριος χώρος είναι και πάλι ανοικτός και οι πτήσεις πάνω από την Ελβετία, καθώς και στα αεροδρόμια της Γενεύης και της Ζυρίχης επαναλαμβάνονται», έγραψε η Skyguide στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια της βλάβης.

Νωρίτερα ο ελβετικός εναέριος χώρος παρέμενε κλειστός εξαιτίας βλάβης στα συστήματα πληροφορικής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ελβετίας, της Skyguide.

Η ίδια με ανακοίνωσή της  εξηγούσε ότι «τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκε τεχνική βλάβη (στους υπολογιστές) της Skyguide (…), εξαιτίας της οποίας ο ελβετικός εναέριος χώρος έκλεισε στην κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας».

Ο φορέας δεν έδωσε καμία εξήγηση για τη φύση ή τα αίτια της βλάβης, αναφέροντας μόνο πως «το κλείσιμο του εναερίου χώρου θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας» και ότι «λυπάται για το περιστατικό και τις συνέπειες για τους πελάτες, τους εταίρους και τους επιβάτες των αεροδρομίων της Γενεύης και της Ζυρίχης» και «εργάζεται εντατικά για να βρει λύση».

Κατά το πρακτορείο ειδήσεων ATS-Keystone, όσο διαρκούσε το πρόβλημα, οι διεθνείς πτήσεις προς την Ελβετία εξετράπησαν κυρίως προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, στη βόρεια Ιταλία. Ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο του αεροδρομίου της Ζυρίχης, η πτήση UA134 της United Airlines εξετράπη στη Φραγκφούρτη, στη δυτική Γερμανία, ενώ η πτήση SQ346 της Singapore Airlines στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Στη Ζυρίχη βρίσκεται το κυριότερο αεροδρόμιο της Ελβετίας. Υποδέχθηκε 10,2 εκατ. επιβάτες –που είτε είχαν προορισμό τη χώρα, ή διέρχονταν από αυτή– το 2021.

Με την προοδευτική άρση των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε θεαματικά μετά τον Μάρτιο, και πλησιάζει μήνα τον μήνα τα επίπεδα πριν από την υγειονομική κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts