ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελληνικά Σωληνουργεία»: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» ο μηχανολογικός εξοπλισμός (pics)

Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται ο μηχανολογικός εξοπλισμός της βιομηχανίας «Ελληνικά Σωληνουργεία» στην περιοχή της Χαλκίδας.

Το πρώτο σφυρί χτύπησε στις 12 Ιουλίου 2023, με τιμή εκκίνησης 1.607.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, οπότε ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Το επαναληπτικό έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στα 1.205.250 ευρώ, δηλαδή με «σκόντο» 401.750 ευρώ. Ωστόσο, οι πιθανότητες να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής είναι μικρές δεδομένης της παλαιότητας και της αχρησίας των μηχανημάτων επί δεκαετίες…

Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής της οικογένειας Εμφιετζόγλου και η λειτουργία της σταμάτησε το 2014. Η μονάδα, που είχε παραγωγική ικανότητα της τάξης των 100.000-150.000 τόνων ετησίως κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ευβοίας.

Η κατάσχεση του ακινήτου των 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα με τις εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις έγινε στις 29 Ιουλίου 2021 και ενώ βαρυνόταν με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων φορέων για ποσά συνολικού ύψους 20,52 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός πλειστηριασμός για το ακίνητο έγινε στις 30 Μαρτίου 2022, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή εκκίνησης 6,88 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Τελικά στο επαναληπτικό σφυρί που ακολούθησε στις 8 Ιουνίου 2022 η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5,51 εκατ. ευρώ και το ακίνητο άλλαξε χέρια στα 5.510.001 ευρώ, δηλαδή με ένα ευρώ παραπάνω.

Ωστόσο, έμεινε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στο «πακέτο». Και τούτο γιατί στις 21 Μαρτίου 2022 και μετά από προσφυγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας διέταξε να περιληφθεί ρητή μνεία στην έκθεση πλειστηριασμού ότι στα κατασχεθέντα ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εντός αυτών.

Τι…ξαναβγαίνει στο σφυρί

Όλα αυτά οδηγήθηκαν σε ξεχωριστό πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, κατέληξε άγονος. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν δύο εκθέσεις εκτίμησης της αγοραίας αξίας του μηχανολογικού εξοπλισμού που κατέληξαν η μία στο ποσό των 1.650.000 ευρώ και η δεύτερη στα 1.564.000 ευρώ. Εξ ου και η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στα 1.607.000 ευρώ.

Ο εξοπλισμός βρισκόταν στα διάφορα κτίρια της επιχείρησης όπου σε κάθε ένα από αυτά λάμβανε χώρα μια διαφορετική διεργασία προκειμένου να παραχθεί ένα τελικό προϊόν ή τμήμα αυτού.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Γραμμή παραγωγής σωλήνων της εταιρείας MANNESMANN.

-Γεννήτρια συγκολλήσεως με υψίσυχνο, υπέρηχοι της Krautkramer, Ανόπτηση ραφής της AEG,

-Κλίβανος επαγωγικής θέρμανσης, συγκρότημα θερμής έλασης HSR, συγκρότημα αποπεράτωσης σωλήνων.

-Δύο γραμμές παραγωγής χαλύβδινων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ελικοειδούς ραφής (80΄ & 24΄΄) του γερμανικού οίκου SCHWARTZKORF και DEMAG, καθώς και μηχανήματα αποπεράτωσης.

-Γραμμή αντιδιαβρωτικής επένδυσης σωλήνων με ασφαλτικό ή εποξειδικό υλικό.

-Βοηθητικές εγκαταστάσεις, γερανογέφυρες, αεροσυμπιεστές της ssr ingeersoll rand.

-Παλαιό σχιστικό συγκρότητμα του οίκου OME για το σχίσιμο των χαλυβδοταινιών και γραμμή εσωτερικής επικάλυψης φυγοκεντρικά εφαρμαζόμενης τσιμεντοκονίας του Ολλανδικού οίκου SELMERS και του Ελληνικού INTRABETON.

-Γραμμή επένδυσης με πολυαιθυλένιο (3L PE) ιταλικής κατασκευής καθώς και βοηθητικός εξοπλισμός (Αεροσυμπιεστής, ξηραντήρας, αεροφυλάκια κλπ).

-Γαλβανιστήριο.

-Μια σειρά από παλαιά επαγγελματικά οχήματα.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εξοπλισμός δεν συντηρείται καθόλου, ενώ πιθανόν να έχει βανδαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Επιπλέον, είναι και απαξιωμένος τεχνολογικά καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του χρονολογείται από την εποχή του 1980. Έτσι, για την επαναλειτουργία του στον ίδιο χώρο θα χρειαζόταν επισκευές που θα ήταν δαπανηρές και ασύμφορες οικονομικά.

Ακόμη, με δεδομένο ότι είναι κατασκευασμένος για τις ανάγκες της συγκριμένης βιομηχανίας δύσκολα θα μπορούσε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε κάποιον άλλον χώρο.

Διαβάστε ακόμη

Η κυβέρνηση κλείνει (σχεδόν) κάθε παράθυρο για νέες παροχές

Ομόλογα: Γιατί πέφτει το κόστος δανεισμού – Κάτω του 4,2% η απόδοση στην Ελλάδα

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Φέρνει αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts