ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνοτουρκικά: Μηδενικός εφησυχασμός, διπλωματικός «πυρετός» – Στο επίκεντρο το Καστελόριζο (vid)

Για τουρκικά δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου έκανε λόγο ο Ακάρ – «Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας», είπε – Διπλωματική «μάχη» της Ελλάδας, οι 16 χάρτες του ΥΠΕΞ που «ξεμπροστιάζουν» τις τουρκικές διεκδικήσεις

Καμία ημέρα κενή στο ημερολόγιο των προκλήσεων κατά της Ελλάδας δεν αφήνει η Τουρκία, σε μια απόπειρα να επικρατήσει στο παιχνίδι των εντυπώσεων και σε συνέχεια των ωμών απειλών κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στερούμενη κάθε νομικής βάσης, η Άγκυρα επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ προκλητικών τοποθετήσεων, αλλά και συστηματικής προπαγάνδας, καθώς οι διπλωματικές γέφυρες της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον παραμένουν απροσπέλαστες για την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Εντείνοντας, ωστόσο, καθημερινά την πολιτική πίεση προς την Αθήνα, σε νέες, εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε χθες ο Υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα της τουρκικής κυβέρνησης που υπεραμύνονται με σθένος του τουρκικού αφηγήματος περί «αποστρατικοποίησης των νησιών» του Αιγαίου, παραπέμποντας καταχρηστικά στη Συνθήκη της Λοζάνης.

Συγκεκριμένα, μέσω της εφημερίδας «Turkiye», ο Χουλουσί Ακάρ έθιξε εκ νέου το ζήτημα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας», προκειμένου να αμφισβητήσει στη συνέχεια – για άλλη μια φορά- το status quo των ελληνικών νησιών.

«Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά, τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε ”ναι” σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι», τόνισε ο κ. Ακάρ, περιγράφοντας εντέχνως τη χώρα του σε ρόλο θιγόμενου μέρους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts