ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνοτουρκικά: Προσπάθεια Ερντογάν να ανακτήσει προβάδισμα στα γκάλοπ στην… πλάτη της Ελλάδας

Καθημερινότητα πλέον για τον Τούρκο πρόεδρο οι απειλές στην χώρα μας – Απέλπιδα προσπάθεια να κινητοποιήσεις τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας για να ανακόψει την δημοσκοπική κατάρρευση

Πλήρως ενταγμένη στο καθημερινό -και αμιγώς προεκλογικό- ρεπερτόριο του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η ακραία ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, σε μια μάλλον απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όπως και χαμένο έδαφος στην προεκλογική κούρσα της Τουρκίας που επισήμως τοποθετείται για το 2023, αλλά ενδέχεται να εκκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες.

Φλερτάροντας με το κοστούμι του «μεγάλου χαμένου», καθώς στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται όλων των δυνητικών αντιπάλων του, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να διατηρήσει συμπαγή μια περίμετρο φανατικών υποστηρικτών του (αγράμματων, από τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, υπερσυντηρητικών μουσουλμάνων), προκειμένου να μην καταρρεύσει με κρότο από την έναρξη κιόλας της προεκλογικής καμπάνιας. Η ανάγκη συσπείρωσης μεγάλων μαζών ενόψει των Προεδρικών εκλογών, αλλά και η διάσωση της υστεροφημίας του έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες προκλήσεις εις βάρος της Αθήνας, καλλιεργώντας ένα κλίμα διαρκούς όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε καθημερινή πλέον βάση.

Στην τελική ευθεία οι γεωτρήσεις

Η στρατηγική, άλλωστε, του κ. Ερντογάν να συνδέει κάθε προεκλογική του δράση με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν σε μια φιέστα για την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων, αλλά και τον στόχο του για πλήρη αυτονομία στην προμήθεια και παροχή φυσικού αερίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ονομαστική αναφορά στο γεωτρύπανο Yavuz, ενώ τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα διατίθενται 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, μάλιστα, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης», όπως είπε, επιτιθέμενος, ωστόσο, για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρότι η χθεσινή φιέστα, την οποία χαιρέτισε ο κ. Ερντογάν, αφορούσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας του, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να ανακαλέσει στην μνήμη -ιδίως των ψηφοφόρων του- την Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφηκε το 1923, αλλά και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε τη χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια μίλησε με νέες αιχμές κατά των ΗΠΑ αν και δεν τις κατονόμασε, αναφερόμενος στην νέα εισβολή του στη Συρία. «Με τις επιχειρήσεις στην Συρία χαλάσαμε τις προσπάθειες να περικυκλώσουν την χώρα μας με ζώνη τρομοκρατών (σ.σ. Κούρδοι)», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ακολούθως ανέφερε πως «πέρα των συνόρων μας σε όσους μας λένε ”τι κάνετε εκεί”; Απαντήσαμε «”ναι, όποιος και αν μας ενοχλεί πέρα των συνόρων μας, είμαστε έτοιμοι να πάμε και εκεί”».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts