ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμβολιασμοί: Ακυρώνονται τα ραντεβού όσων έχουν νοσήσει – SMS για εμβόλιο μετά από 6 μήνες

Τι αλλάζει σε περίπτωση νόσησης πριν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ή μεταξύ των δύο δόσεων

Αλλαγές στη διαδικασία εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, περιέγραψαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται την προσεχή Τρίτη.

Όπως δήλωσε η κα. Θεοδωρίδου, «μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων (σσ. σε περίπτωση νόσησης) ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά» τονίζοντας πως πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο διάρκειας των φυσικών αντισωμάτων που ξεπερνά και τους 12 μήνες. «Με βάση αυτή τη διάρκεια αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου», είπε. Έτσι, κάποιος που έχει νοσήσει με κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται να κάνει δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊού.

Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6 μηνών και έως 12 μήνες μετά την ασθένεια, σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κλείσει ραντεβού αλλά έχουν νοσήσει

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για άτομα που έχουν νοσήσει θα ακυρώνονται. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή πολιτών θα μπορεί να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού εμβολιασμού σε χρόνο τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσής τους.

Τι θα ισχύει για όσους νόσησαν μεταξύ α’ και β’ δόσης

Για όσους νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, θα λάβουν σχετική ενημέρωση ώστε να κάνουν εκ νέου εμβόλιο σε διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών από την ημερομηνία που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, Συγκεκριμένα, θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη:

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Αυτά είναι τα 5 νησιά με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό

Γιατί ο James Bond βάζει εμπόδια στην εξαγορά της MGM από την Amazon

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts