ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Το νέο «ηλεκτροσόκ» στην Αγγλία και το… «θαύμα» της μιας μέρας στην Ελλάδα

Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από χθες Κυριακή, αλλά σχεδόν τα μισά από τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και το ανώτατο όριο θα είναι 7,3% χαμηλότερο, η σταδιακή κατάργηση της κρατικής στήριξης σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερα. Επιπλέον, οι πάγιες χρεώσεις – τα πάγια έξοδα που προστέθηκαν πάνω από τους λογαριασμούς για την κάλυψη της σύνδεσης στο δίκτυο – είναι υψηλότερες από πέρυσι.

Ποιοι θα την πληρώσουν

Τα νοικοκυριά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο από τη χαμηλότερη τιμή μονάδας για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, ενώ ορισμένα που χρησιμοποιούν σχετικά λίγα θα δουν τους λογαριασμούς να αυξάνονται φέτος τον χειμώνα σε σύγκριση με πέρυσι. Μια οικογένεια με κατανάλωση ενέργειας μικρότερη από τα τέσσερα πέμπτα του μέσου όρου θα δει υψηλότερους λογαριασμούς αυτόν τον χειμώνα, μια κατάσταση που ισχύει για περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά στην Αγγλία και σχεδόν τα μισά από αυτά με το χαμηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με έκθεση του Resolution Foundation.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει αγνοήσει εκκλήσεις από προμηθευτές ενέργειας και βουλευτές να θεσπίσει ένα κοινωνικό τιμολόγιο που να χρηματοδοτείται από το κράτος για να βοηθήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα.

Οι πάγιες χρεώσεις είναι αυξημένες κατά 55% από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τον προμηθευτή EDF Energy. Η εταιρεία είπε ότι ο αριθμός των πελατών της με χρέη στους λογαριασμούς ενέργειας αυξήθηκε κατά 36% φέτος.

«Με σχεδόν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά 100 λίρες, το κόστος ζωής ανεβαίνει, ειδικά για τα φτωχότερα νοικοκυριά της Αγγλίας που καλούνται να παλέψουν με αυτά τα επίμονα υψηλά κόστη», δήλωσε ο Senior Economist Jonathan Marshall στο Resolution Foundation.

Το εθνικό ανώτατο όριο τιμών θα πέσει στις £1.923 για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, από £2.074 προηγουμένως. Ο μηχανισμός τιμολόγησης, που ορίζεται σε τριμηνιαία βάση, περιορίζει πόσα μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ανά μονάδα ενέργειας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι μέσοι λογαριασμοί ενέργειας θα πέφτουν κάτω από τις 2.000 £ ετησίως από τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο παραμένουν σχεδόν διπλάσια σε επίπεδα πριν από την κρίση.

Τον Ιανουάριο, το ανώτατο όριο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,5% λόγω των υψηλότερων τιμών χονδρικής, σύμφωνα με την Cornwall Insight Group.

Ενεργειακή φτώχεια

Υπάρχουν 6,6 εκατομμύρια σπίτια με φτώχεια καυσίμων και 2,3 δισ στερλίνες χρωστούμενα από τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου για τους λογαριασμούς ενέργειας τους, πάνω από 70% τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τους ακτιβιστές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτα θα υποφέρουν για πολλά ακόμη χρόνια μένοντας σε ένα κρύο σπίτι, ενώ θα αγωνίζονται να μαγειρέψουν ένα ζεστό γεύμα», ανέφεραν φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Citizen’s Advice, σε επιστολή τους προς την υπουργό Ενέργειας Claire. Coutinho την περασμένη εβδομάδα.

Εκτίναξη κατά 35,6% σε μια μέρα στη χονδρική

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα μετά από ένα Σαββατοκύριακο χαμηλών τιμών, αλλά και πεσμένης ζήτησης η μεγαβατώρα πήρε την…ανηφόρα στη χονδρεμπορική αγορά.

Έτσι, από τα 77 ευρώ που είχε μειωθεί χθες, για σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, διαμορφώνεται στα 104,38 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 35,60%, με τη χαμηλότερη τιμή στα 9 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 240 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ εξακολουθούν να κατέχουν τα πρωτεία με ποσοστό 42,28%, αλλά το φυσικό αέριο πέρασε στη δεύτερη θέση από την τρίτη χθες, με ποσοστό 34,40%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 11,41% και τα υδροηλεκτρικά με 9,82%.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο και πληρωμή των ενστάσεων

Μπλε Κέδρος: «Μπαράζ» προσφυγών για το 5άστερο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι (pics)

ΛΑΡΚΟ: Η Ιρλανδική CMI κρατά το κλειδί του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts