ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Λάθη στον επανυπολογισμό για 600.000 κύριες συντάξεις

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στους λανθασμένους επανυπολογισμούς, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο συνταξιούχων

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), εντοπίστηκαν λάθη στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019, τα οποία αφορούν περίπου 600.000 κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, δεν υπολογίστηκε στον επανυπολογισμό της σύνταξης το προσαυξημένο ασφάλιστρο (32% αντί για 20%) και δεν προστέθηκε η προσαύξηση για περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (ασφάλιστρο 28,72%).

Δεν αξιοποιήθηκε επίσης, ούτε τυχόν παράλληλη ασφάλιση (π.χ., στον ΟΑΕΕ) για συνταξιούχους – πρώην μισθωτούς, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

Για όλες αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για «λάθος επανυπολογισμό που πραγματοποιήθηκε το 2019, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 (γνωστό ως νόμος Κατρούγκαλου).

Λάθη το 2019, λάθη και το 2021

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει τονίσει το πρόβλημα τόσο στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παν. Δουφεξή.

Επισημάνθηκε ότι «ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά». Έτσι, παράγεται λάθος αποτέλεσμα και στον δεύτερο επανυπολογισμό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, σε σχέση με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020), αναφέρουν οι συνταξιούχοι.

Από αυτόν τον δεύτερο επανυπολογισμό πρόκειται να δοθούν και κάποια αναδρομικά, τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Οκτώβριο.

Αναδρομικά, όμως, που θα κρύβουν λάθη, καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ και αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Παράδειγμα 1ο: Συνταξιούχος κατέβαλλε στη διάρκεια του εργασιακού του βίου ασφάλιστρο 32%. Ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψει λάθος ανταποδοτικό ποσό 558,14 ευρώ, ενώ το σωστό θα έπρεπε να είναι 906,34 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο: Συνταξιούχος είχε βαρέα ένσημα και κατέβαλλε ασφάλιστρο 28,72%. Έπρεπε να υπολογιστεί το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής του με αυτό το ασφάλιστρο. Αντ’ αυτού, υπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο, όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Έτσι, προέκυψε ανταποδοτική σύνταξη (μετά τον α’ επανυπολογισμό) 840,22 ευρώ. Όμως το πραγματικό ποσό θα έπρεπε να είναι 1.293,56 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Evergrande: Ανακοίνωσε συμφωνία για την καταβολή των τόκων δύο ομολόγων της

Ανάπτυξη, τράπεζες, κουλτούρα πληρωμών και Ταμείο Ανάκαμψης τα «κλειδιά» της μείωσης φόρων

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts