ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο – Στα 54 το όριο ηλικίας

  • Γιάννα Σουλάκη

εξωσωματική

 Εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που φέρνει ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στη κρυοσυντήρηση ωαρίων. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, παιδί ή παιδιά μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορούν να φέρνουν στο κόσμο γυναίκες έως 54 ετών.

Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς αφού δίνει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ίδιο νομοσχέδιο που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρνει αλλαγές και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, τη κοινώς λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- εκσυγχρονίζει γενικότερα το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζει τα δικαιώματα της γυναίκας. Έτσι μεταξύ άλλων προβλέπεται:

– αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

– επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

– καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

– επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

– διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts