ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανέρχονται οι πιέσεις στη Wall Street – Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο

Υπό πίεση βρίσκονται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα ανθεκτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας προλειαίνουν το έδαφος για νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 160 μονάδες ή κατά 0,5% και διαμορφώνεται στις 32.566 μονάδες, ενώ στο -0,76% και τις 4.120 μονάδες μειώνεται ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500. O τεχνολογικός Nasdaq, παράλληλα, χάνει 1,01% και περιορίζεται στις 12.594 μονάδες. 

Το σημερινό αρνητικό «γύρισμα» επέρχεται σε συνέχεια των στοιχείων του Ιουλίου για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν σε 528.000, με τον δείκτη ανεργίας να καθορίζεται στο 3,5%.  Και τα δύο μεγέθη ήταν σαφώς ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν 258.000 προσλήψεις και δείκτη ανεργίας 3,6%.    

Την ίδια στιγμή, άνοδο εμφάνισε και ο ρυθμός αύξησης των μισθών, καθώς οι μέσες μηνιαίες αποδοχές ενισχύθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί αρνητικό «μαντάτο» για τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών (9,1% τον Ιούλιο).   

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας «αντέχει» στις πιέσεις, δίνοντας το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει απερίσκεπτη την προσπάθεια τιθάσευσης των ανατιμήσεων, μέσω των αυξήσεων επιτοκίων. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση, δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για ακόμη μία επιθετική αναθεώρηση των επιτοκίων. 

Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνεται από τα σημερινά στοιχεία, προς το παρόν η Federal Reserve δεν έχει λόγο να ανακόψει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και ισχυρή. 

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο έχει σχεδόν κλειδώσει. Όχι μόνο η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, αλλά και η αύξηση των μισθών είναι ισχυρή» εξηγεί ο Seema Shah, επικεφαλής αναλυτής της Principal Global Investors, μιλώντας στο CNBC. 

Και φυσικά, τα υψηλότερα επιτόκια συνιστούν αρνητική είδηση για τις αγορές μετοχών, κάτι που δικαιολογεί το μπαράζ ρευστοποιήσεων στη σημερινή συνεδρίαση.

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,75% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,53%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,91% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,43%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,17%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κερδίζει οριακά 0,14%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hargeaces Lansdown εκτινάσσεται κατά 7% χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ άνοδο κατά 4,5% σημειώνει και η μετοχή της Deutsche Post, της οποία τα μεγέθη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα, η μετοχή της Rheinmetall διολισθαίνει κατά 8% εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών. 

Διαβάστε επίσης:

Οι γόνοι που μπαίνουν στην εστίαση, το Μεγανήσι που «πωλείται» ως Μύκονος, το ενδιαφέρον Μυστακίδη για ακίνητα και οι εξαιρέσεις του νέου Αναπτυξιακού

Euroxx: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story

Αυτός είναι ο «τσάρος» της οικονομικής αντεπίθεσης του Πούτιν

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts