ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επείγοντα μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας | Αναστολές εργασίας και υποχρεώσεων, ενισχύσεις τύπου επιστρεπτέας, αποκατάσταση ζημιών | “Βροχή” οι ακυρώσεις

Επείγοντα μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποία επλήγησαν από τις πλημμύρες. Μεταξύ αυτών, αναστολές εργασίας και υποχρεώσεων, ενισχύσεις τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής Covid, αποκατάσταση ζημιών, προβολή της περιοχής, κ.λπ.., με επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση.

Μάλιστα η επιστολή ξεκινά με την έκφραση συλλυπητηρίων “στις οικογένειες των θυμάτων και την συμπαράσταση μας στους πληγέντες. Θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό είναι η ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτή πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και ότι ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε να ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα, οι άνθρωποι του τουρισμού δεν ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα να βάζουν θέματα αποζημιώσεων κτλ. Όμως, δύο εβδομάδες περίπου μετά την βιβλική καταστροφή πρέπει πια να σας ενημερώσουμε για τα άμεσα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε ότι αφορά στη λειτουργία των επιχειρήσεων μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες ακυρώσεις πολύ μεγάλων ποσών και από ότι φαίνεται θα υπάρξει και απώλεια εσόδων δυσθεώρητου ύψους”.

Τα άμεσα θέματα που πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, όπως καταγράφονται στην επιστολή, είναι:
1) Η αναστολή εργασίας των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν. Ένα μέτρο, το οποίο εξαγγέλθηκε αλλά δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί, διότι με το γραφειοκρατικό ζήτημα που έχει τεθεί ότι μπορούν να μπουν μόνον οι εργαζόμενοι όσων επιχειρήσεων έχουν υποστεί ζημιές, αποκλείονται όλες οι επιχειρήσεις. Δεν καταλαβαίνουμε το αυτονόητο, τα ξενοδοχεία που δεν έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόσβαση σε αυτά, δεν είναι πληγείσες επιχειρήσεις; Οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή έχουν 100% ακυρώσεις δεν είναι πληγείσες; Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις των οποίων η πρόσβαση έχει αποκατασταθεί και οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αλλά αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει σταδιακά και οι πληρότητες θα έρθουν τουλάχιστον μετά από ένα μήνα. Δεν πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να επανέλθουν;
2) Η άμεση καταβολή χρημάτων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Μαγνησίας οριζόντια χρησιμοποιώντας πιθανώς το μοντέλο του Covid. Υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, δεδομένου ότι σας είναι ήδη γνωστό οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Βρισκόμαστε μπροστά λοιπόν σε μια μηδενική ρευστότητα και μάλιστα σε μια στιγμή που οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές. Σας έχουμε ήδη πολλές φορές αναφέρει ότι αυτή είναι μοναδική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Άρα λοιπόν αδυνατούν αυτή τη στιγμή να επιστρέψουν τις προκαταβολές και πέραν τούτου να επιβιώσουν.
3) Οι ξενοδόχοι από την πρώτη στιγμή, όπως πάντα, «έβαλαν πλάτη» φιλοξενώντας πλημμυροπαθείς και με όλες τους τις δυνάμεις προσπάθησαν να συνδράμουν στο κοινωνικό σύνολο. Η περιοχή μας σε μεγάλο τμήμα της έχει υποστεί βιβλική καταστροφή. Θεωρούμε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να διεκδικούμε πάλι το αυτονόητο. Δηλαδή, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, προκειμένου να ξανανοίξουν και αυτές οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ή πρόκειται να ανοίξουν να μην κλείσουν. Οι οποίες επιχειρήσεις ούτως ή άλλως θα αποφέρουν πάλι γρήγορα έσοδα στον κρατικό κορβανά.

Και καταλήγει η επιστολή αναφορικά με τα άμεσα θέματα: “Σας απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση βοήθειας. Οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης πρέπει να γίνουν οριζόντια και όχι με προϋποθέσεις, με υποσημειώσεις, με κόμματα, με ερωτηματικά,  κ.λπ.”.
ΥΓ- Θα ακολουθήσει εμπεριστατωμένη ανάλυση για την ζημιά της περιοχής μας, διότι πάντα τεκμηριωμένα διεκδικούμε τα παρακάτω αιτήματά μας.

Πιο αναλυτικά τα αιτήματα έχουν ως ακολούθως:

• Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 μήνες τουλάχιστον καθώς και υποχρεώσεις προς τους Δήμους.

• Να τεθούν σε αναστολή εργασίας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κατά βούληση χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όπως αναφέραμε παραπάνω. Για να μπορέσουν να ενταχθούν αυτές οι επιχειρήσεις ότι αρκεί το γεγονός ότι σε πάρα πολλά ξενοδοχεία δεν υπάρχει πια οδική πρόσβαση και σε όλα τα ξενοδοχεία υπάρχουν στο 100% ακυρώσεις. Έτσι λοιπόν θέτοντας σε αναστολή τους εργαζομένους οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να τους επαναφέρουν σταδιακά στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο και ενώ σιγά σιγά θα αποκαθίσταται η πρόσβαση, το νερό κτλ. όταν θα αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα επισκεπτών.

• Άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση των ζημιών σε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικές προϋποθέσεις, όπως βεβαίωση άντλησης από την Πυροσβεστική κτλ.

• Εφάπαξ κι άμεση ενίσχυση, με τη μορφή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις χωρίς περαιτέρω κριτήρια, όπως ήταν το μοντέλο του Covid.

• Άμεση προβολή των περιοχών προς αποκατάσταση της φήμης και την πρόσκληση επισκεπτών το ταχύτερο δυνατό.

• Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων χωρίς προϋποθέσεις (από την ανακοίνωση 13/9 της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών χωρίς τις προϋποθέσεις του 2.1 και 2.2 και να προστεθεί και η αναστολή των συντηρητικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης)

• Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων.

• Χρηματοδότηση των ενοικίων μέχρι την επαναφορά πλήρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

• Ειδική πρόβλεψη για τον Κοινωνικό Τουρισμό και τον Τουρισμό για όλους.

• Ειδική ρύθμιση για το ΕΣΠΑ.

• Απαλλαγή από την περαιτέρω καταβολή επιστρεπτέων (ούτως ή άλλως θεωρούμε ότι αυτές είναι επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι δανεισμός).

• Άρση της κατάσχεσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων.

• Παράταση για ένα έτος της αστεροποίησης των ξενοδοχείων.

• Άμεση εξόφληση από τους δήμους και τις περιφέρειες των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις.

• Κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.

• Το Υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει άμεσα να κάνουν ελέγχους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων, διότι οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι σε πάρα πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και ειδικά της Μαγνησίας η υδροδότηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων γίνεται από διαφορετικά δίκτυα. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την καλύτερη ενημέρωση όλων προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματικότητα.

The post Επείγοντα μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας | Αναστολές εργασίας και υποχρεώσεων, ενισχύσεις τύπου επιστρεπτέας, αποκατάσταση ζημιών | “Βροχή” οι ακυρώσεις appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts