ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επικίνδυνο το Βερολίνο για κατοίκους και τουρίστες;

Η βία στους δρόμους της πόλης είναι μεν καθημερινή, αλλά σε ορισμένα σημεία της, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Η νέα τοπική κυβέρνηση παίρνει μέτρα.

Έγινε κι αυτό αρχές του καλοκαιριού. Σε ανοιχτές πισίνες, όπου πηγαίνουν συνήθως οικογένειες για μια δροσιστική βουτιά, σημειώθηκαν περιστατικά βίας με αποτέλεσμα μία εξ αυτών να κλείσει. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με επεισόδια κυρίως με άνδρες με μεταναστευτικό υπόβαθρο που πετούσαν πυροτεχνήματα εναντίον πυροσβεστών προκαλώντας υλικές ζημιές.Και τελευταία η βία μεταφέρθηκε στο πάρκο Γκέρλιτς, στην συνοικία Κρόιτσμπεργκ, με το μαζικό βιασμό γυναίκας από άνδρες, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Όλοι τους ήταν 22 χρονών από διάφορες χώρες της Αφρικής.

Σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια

Όμως το μόνιμο πρόβλημα του συγκεκριμένου πάρκου είναι οι έμποροι ναρκωτικών, που συναντά κανείς μπροστά στις εισόδους, κατά μήκος των μονοπατιών, ή ανάμεσα στα δένδρα και στους παρακείμενους δρόμους. Πόσοι είναι; Μπορεί και 100, σχεδόν όλοι τους πρόσφυγες από την Αφρική χωρίς άδεια εργασίας. Ορισμένοι πλησιάζουν πεζούς και ποδηλάτες, τους μιλούν φιλικά και τους δείχνουν μαριχουάνα και άλλα σκληρότερα ναρκωτικά. “Θέλεις λίγο;” τους ρωτούν. Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία και συνεχίζουν, άλλες φορές πηγαίνουν λίγο παραπέρα και γίνεται η “δουλειά”. Το συγκεκριμένο πάρκο βρισκόταν στα σύνορα με το πρώην ανατολικό Βερολίνο και ήταν γνωστό για την επιθετική συμπεριφορά των διακινητών. Οι γείτονες ενοχλούνται, οι οδηγοί το καταγγέλλουν. Κάθε τόσο το πρόβλημα γίνεται πρωτοσέλιδο, όταν εκτός από το καθημερινό αλισβερίσι συμβαίνουν και κρούσματα βίας, όπως ο μαζικός βιασμός της γυναίκας. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους τουρίστες; Είναι η γερμανική πρωτεύουσα επικίνδυνη, αναρωτιούνται. Η επίσημη πύλη επισκεπτών Visit Berlin τονίζει ότι η πόλη είναι “βασικά ασφαλής”, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η εγκληματικότητα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες πτυχές της ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει “να αποφεύγει κανείς σκοτεινά πάρκα και γωνιές τη νύχτα”.

Ο κυβερνών δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ θα διοργανώσει μια “σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια” στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην οποία η βία στα πάρκα θα αποτελέσει επίσης θέμα, γιατί η  κατάσταση σε ένα τόσο κεντρικό πάρκο είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει. Παράλληλα, η κατάσταση ασφάλειας σε ολόκληρο το Βερολίνο θα πρέπει να βελτιωθεί με τη λήψη μέτρων. Εκείνο πάντως που δεν αμφισβητείται είναι ότι στο Βερολίνο, μακράν τη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας με περίπου 4 εκ. κατοίκους, καταγράφονται σε απόλυτους αριθμούς περισσότερα εγκλήματα από ότι στο Αμβούργο ή το Μόναχο. Αλλά με βάση τον πληθυσμό και σε συγκριτικές στατιστικές εγκληματικότητας σε μεγάλες γερμανικές πόλεις το Βερολίνο έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φρανκφούρτη.  Ακολουθούν το Ανόβερο, η Κολωνία και η Βρέμη. Η πιο ασφαλής πόλη είναι το Μόναχο με μόλις 5.800 περίπου αδικοπραξίες ανά 100.000 κατοίκους. Βέβαια, οι αριθμοί δεν μαρτυρούν πολλά για την επικινδυνότητα μιας πόλης. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται κυρίως για βίαια εγκλήματα, αλλά για κλοπές και απάτες. Ως πρωτεύουσα με πολλούς τουρίστες και λόγω της θέσης του το Βερολίνο προσελκύει πολλούς πορτοφολάδες και οργανωμένους κλέφτες αυτοκινήτων από την Ανατολική Ευρώπη, κι αυτό ανεβάζει ψηλά τους αριθμούς.

The post Επικίνδυνο το Βερολίνο για κατοίκους και τουρίστες; appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts