ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP/Susan Walsh) δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

 Δείτε ακόμα – Κίνα: Απειλεί τις ΗΠΑ με «αντίμετρα» εάν προχωρήσει η πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Οταν πιέστηκε να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

Είχαν «διορθωθεί»

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει παρόμειες δηλώσεις πριν μερικούς μήνες από το Τόκιο, τις οποίες στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος «διόρθωσε», υπενθυμίζοντας «την πολιτική μας για Μία Κίνα και τη δέσμευσή μας για σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».

Και επαναλαμβάνοντας «τη δέσμευσή μας σύμφωνα με τον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να της παρέχουμε τα στρατιωτικά μέσα για να υπερασπίσει τον εαυτό της».

Δείτε περισσότερα – Αλλάζουν οι ΗΠΑ στρατηγική για το θέμα της Ταϊβάν;

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts