ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στο αρνητικό κλίμα για τη Wall Street

Μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά ρεκόρ

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά τα θετικά νέα για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠA, την ίδια ώρα που οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εταιρικά κέρδη.

Την Τρίτη και την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την οποία για άλλη μια φορά οι αξιωματούχοι της επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την αμερικανική οικονομία και πως δεν προτίθενται να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σύντομα.

Παράλληλα ήταν η εβδομάδα που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα οι έξι «μεγάλες κυρίες» της Wall Street, oι Big Tech και η Tesla, αποτελέσματα τα οποία ως επί το πλείστον ήταν περισσότερο από ικανοποιητικά.

Επίσης είδαν το φως της δημοσιότητας μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών τον Μάρτιο, που πραγματοποίησε «άλμα» 21,1% τον Μάρτιο, έπειτα από συρρίκνωση κατά 7% τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξησή τους κατά 20,3%.

Η βελτίωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 4,2% οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, μετά την πτώση 1% που σημείωσαν τον Φεβρουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 4,1%.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από έντονη μεταβλητότητα.

Στην έναρξή της οι S&P 500 και Nasdaq «αναρριχήθηκαν» σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ κι ενώ πριν είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο το οποίο έτρεξε με ρυθμό 6,4%. Παράλληλα ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα.

Με τα ελπιδοφόρα αυτά μηνύματα σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα των Apple και Facebook, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με τους καλύτερους οιωνούς.

Στη συνέχεια όμως έκαναν την εμφάνισή τους εκ νέου οι ανησυχίες μήπως η βελτίωση της εικόνας της αμερικανικής οικονομίας, λειτουργήσει ως έναυσμα να αποσυρθούν νωρίτερα τα μέτρα στήριξης τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Εντέλει όμως επανήλθε η ηρεμία και το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη, κάτι που δεν συνεχίζει και σήμερα, καθώς στην έναρξη της συνεδρίασης οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν περί του 0,50%.

Διαβάστε ακόμα

Επίδομα €534: Όλες οι αλλαγές στις δηλώσεις αναστολών Μαΐου

ΕΕ: Έτοιμη η Ελλάδα να δοκιμάσει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Πληρότητα 100% στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Οι βίλες ετοιμάζονται για κορωνοπάρτι με… σούβλες

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts