ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ χθες Πέμπτη ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – ήταν η πρώτη αύξηση εδώ και 11 χρόνια και έγινε λόγω των ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές το πρωί της Παρασκευής καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά κέρδη, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αξιολογήσουν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 σημειώνει μικρή άνοδο 0,07%  στις 424,67 μονάδες με τις μετοχές των κλάδων κατασκευών και πρώτων υλών να υποχωρούν κατά 0,8% ενώ οι κλάδοι πετρελαίου και φυσικού αερίου κερδίζουν 1,4%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,16%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,17%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,12%, ο ιταλικός FTSE MIB με οριακή πτώση 0,04% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,48%.

Η ΕΚΤ χθες Πέμπτη ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – ήταν η πρώτη αύξηση εδώ και 11 χρόνια και έγινε λόγω των ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό που υπερβαίνουν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τα βλέμματα στράφηκαν και στο εργαλείο «ενάντια στον κατακερματισμό» που ενέκρινε το ΔΣ της ΕΚΤ και το οποίο θα συγκρατεί τα spreads των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, το Transmission Protection Instrument (TPI). Στόχος να «διαφυλάξει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής του σε όλη τη ζώνη του ευρώ».

Νωρίτερα μεικτά πρόσημα επικράτησαν στα χρηματιστήρια της Ασίας στο απόηχο της μικρής αύξησης του πληθωρισμού στην Ιαπωνία τον Ιούνιο.

Τα αμερικανικά futures υποχώρησαν στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς οι αγορές αντιδρούν σε μια σειρά νέων εταιρικών αποτελεσμάτων και στα απογοητευτικά αποτελέσματα από την Snap,που προκάλεσαν βουτιά στη μετοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Aποκλειστικό – Mega deal: Συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica

Lamda Development: Μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες υπογραφές των συμβολαίων για τα σπίτια στο Ελληνικό (pics)

Ευρωπαϊκό τείχος στον κόφτη κατά 15% στην κατανάλωση αερίου  

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts