ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης για ταξίδια το 2022 | ΠΙΝΑΚΑΣ

Στην πιο ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα για ταξίδια αυτό το καλοκαίρι αναδεικνύεται η Ελβετία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης από τον ιστότοπο σύγκρισης ταξιδιωτικής ασφάλισης Forbes Advisor.

Αναλύοντας μια σειρά από παράγοντες, όπως τα ποσοστά εγκληματικότητας, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, η ποιότητα των νερών κολύμβησης και τα επίπεδα ρύπανσης, το Forbes παρουσιάζει τις ευρωπαϊκές χώρες που συνιστούν το καλύτερο “στοίχημα” για ένα ασφαλές ταξίδι το 2022, από τις οποίες απουσιάζει η Ελλάδα, ενώ περιλαμβάνονται δύο δημοφιλείς μεσογειακή προορισμοί, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στην κορυφή της κατάταξης για το 2022 είναι η Ελβετία με βαθμολογία 88,3. Οι Ελβετοί απολαμβάνουν προφανώς το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης, από τις 29 ευρωπαϊκές χώρες που αναλύθηκαν στην έρευνα (893 στα 1000 σύμφωνα με τον Euro Health Consumer Index), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (883) και τη Δανία (885).

Εξάλλου, η χώρα κατατάσσεται έκτη στην κατάταξη για την καλύτερη ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με το 93% των υδάτων στη χώρα να είναι εξαιρετικής ποιότητας, μετά την Κύπρο (100%), την Αυστρία και την Ελλάδα (98%) τη Μάλτα (97%) και την Κροατία (96%), με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα επίπεδα ρύπανσης, με βάση τις μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) από το IQAir. Η μέση συγκέντρωση PM2,5 της Ελβετίας 10,8 σημαίνει ότι έχει τον δέκατο καθαρότερο αέρα στη λίστα, ενώ το ποσοστό ανθρωποκτονιών, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, στο 5,7 ανά εκατομμύριο, που αντιστοιχεί σε 50 ανθρωποκτονίες το 2019.

Επόμενη στη λίστα είναι η Σλοβενία ​​με βαθμολογία 82,3, κυρίως λόγω του χαμηλού ποσοστού εγκληματικότητας, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη πιο ασφαλής χώρα για να ταξιδέψει κάποιος.

Επίσης, στα “αβαντάζ” της χώρας είναι τα χαμηλά μέσα επίπεδα ρύπανσης (13,3 PM2,5) και η υψηλή ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης (678), αλλά και τα ύδατα κολύμβησης που έχουν επίσης καλή απόδοση, με το 85% να αξιολογείται ως άριστα.

Με βαθμολογία ασφαλείας 82,1, η Πορτογαλία είναι η τρίτη ασφαλέστερη χώρα το καλοκαίρι. Καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση για την εξαιρετική ποιότητα υδάτων (93%) με την Ελβετία και τη Γερμανία, η Πορτογαλία είναι τέταρτη για την ποιότητα του αέρα, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης (7,1 PM2,5), μετά τη Φινλανδία (5,5 PM2,5), την Εσθονία (5,9 PM2,5) και Σουηδία (6,6 PM2,5). Επίσης, κατατάσσεται δέκατη για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης μετά τη Γερμανία (754).

Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Αυστρία, με συνολική βαθμολογία δείκτη 81,4. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξαιρετικών υδάτων κολύμβησης από όλες τις χώρες που αναλύθηκαν (98%), δεύτερη μετά την Κύπρο (100%) και κατατάσσεται έβδομη για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης (799 σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτών υγείας), μετά τη Σουηδία (800) και τη Φινλανδία (839).

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών είναι επίσης χαμηλός σε σύγκριση, με άλλες χώρες και ανέρχεται σε 8,2 ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

Η πρώτη πεντάδα με τους πιο ασφαλείς προορισμούς ολοκληρώνεται με τη Γερμανία, η οποία συγκεντρώνει βαθμολογία 81,2 στον δείκτη ασφάλειας 81,2. Το ποσοστό της χώρας σε εξαιρετικά νερά κολύμβησης ανέρχεται στο 93%, καθιστώντας την κυρίως ασφαλή για κολυμβητές και τουρίστες. Όγδοη για την καλύτερη ποιότητα του αέρα (με επίπεδο ρύπανσης 10,6 PM2,5) και με χαμηλό αριθμό ανθρωποκτονιών ανά εκατομμύριο (6,9), η Γερμανία είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε είδους ταξιδιώτες.

Εκπρόσωπος του Forbes Advisor δήλωσε: «Η ασφάλεια μπορεί να είναι αποφασιστικός παράγοντας όταν οι άνθρωποι σκέφτονται πού θα περάσουν τις διακοπές τους και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε όλη την Ευρώπη κατά τη μέτρηση παραγόντων όπως η ποιότητα των νερών κολύμβησης ή τα επίπεδα κλοπής. Αυτοί οι αριθμοί ρίχνουν φως στη σημασία της ταξιδιωτικής ασφάλισης όταν μετακινείστε σε διάφορες χώρες. Το να καλύπτεστε από ταξιδιωτική ασφάλιση σημαίνει ότι μπορείτε να λάβετε οικονομική αποζημίωση για απώλειες καθώς και κάλυψη ιατρικών εξόδων στη χώρα που επισκέπτεστε, κάνοντας την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ήρεμη».

Οι πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη

ΧώραΠληθυσμόςΠοιότητα υγειονομικής περίθαλψης (Euro Health Consumer Index)Ποσοστό φτωχών υδάτων κολύμβησηςΠοσοστό εξαιρετικών υδάτων κολύμβησηςΕπίπεδο ρύπανσης (PM2,5)Αριθμός κλοπών (ανά 100.000 κατοίκους)Ανθρωποκτονίες ανά εκατομμύριο

Τελικός δείκτης ασφάλειας από 100

Ελβετία

Σλοβενία

Πορτογαλία

10.196.709

Αυστρία

Γερμανία

83.783.942

Ισπανία

46.754.778

Τσεχία

10.708.981

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts