ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Πάνω από 9,5 εκατ. Ιταλοί επιλέγουν γαστρονομικά και οινολογικά ταξίδια

Εκτός από τη φήμη της ότι είναι η καλύτερη κουζίνα στον κόσμο, η ιταλική κουζίνα αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση για τον ιταλικό τουρισμό τροφίμων και κρασιού, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας σε 9,6 εκατομμύρια αυξάνεται ο αριθμός των Ιταλών που πραγματοποιούν ταξίδια με κύριο λόγο το φαγητό και το κρασί εφέτος.

Παρά την οικονομική κρίση στο 58% ανέρχεται ο αριθμός των Ιταλών που ταξιδεύουν με αφορμή το φαγητό και το κρασί, ποσοστό αυξημένο κατά 37%.  σε σύγκριση με το 2016. Ενώ, περίπου 1 στους 3 Ιταλούς τουρίστες δηλώνει ότι διαθέτει μεγαλύτερο budget για ταξίδια γαστρονομικού και οινολογικού χαρακτήρα το 2023, σε σχέση με το 2022.

Η αναζήτηση εμπειριών με βάση την κουζίνα είναι πλέον κοινή για όλους τους Ιταλούς: (+25% σε σύγκριση με το 2021). Αυτό το στοιχείο συμφωνεί με τα αποτελέσματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, η οποία διαπίστωσε ότι τα ταξίδια που βασίζονται στο φαγητό και το κρασί είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αληθινής Ιταλικής Εμπειρίας, ενός ερευνητικού κέντρου που μελετά τις τάσεις, τις ροές και τη φήμη της Ιταλίας σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον τουρισμό. Το ερευνητικό κέντρο χρησιμοποιεί το WOSM© (World Open-Source Monitoring), ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα για τη συλλογή, επιλογή, επεξεργασία, δημοσιογραφική πληροφόρηση, ανάλυση και διαχείριση δεδομένων από την τηλεόραση, τον Τύπο, το ραδιόφωνο, τις ιστοσελίδες και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στον Ιούνιο του 2023, επιβεβαιώνουν ότι η Ιταλία κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των πιο γνωστών χωρών παγκοσμίως και υπογραμμίζουν πώς ο τομέας των τροφίμων και του κρασιού είναι από τα κύρια στοιχεία που ενισχύουν τη φήμη της Ιταλίας, από 7,15% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση του Δεκεμβρίου 2022, σε 8,52% στην τωρινή.

Οι πιο δημοφιλείς γαστρονομικοί και οινολογικοί προορισμοί

Κάθε μέρος της Ιταλίας μπορεί να ενθουσιάσει τους ταξιδιώτες με τις μοναδικές γεύσεις και τις γαστρονομικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις πιο διάσημες και αγαπητές σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί θεωρούν ότι οι περιοχές της Σικελίας, της Εμίλια-Ρομάνια και της Καμπανίας προσφέρουν το καλύτερο φαγητό και κρασί, ενώ οι πιο δημοφιλείς πόλεις είναι η Νάπολη, η Μπολόνια και η Ρώμη.

Ωστόσο, από την Τοσκάνη μέχρι την Απουλία, από το Πιεμόντε μέχρι την Καλαβρία, από το Βένετο μέχρι τη Λιγουρία, από το Μάρκε μέχρι το Αμπρούτσο, έως το Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια και το Τρεντίνο Άλτο Αντίτζε, κάθε μέρος της Ιταλίας μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκτιμήσει κανείς αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα από το να τα δοκιμάσει εκεί όπου παράγονται, γεγονός που προσφέρει επίσης μια μοναδική εμπειρία.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθεί κανείς στη χώρα και να ανακαλύψει την ιταλική γαστρονομική υπεροχή είναι να ταξιδέψει με το τρένο. Με εκατοντάδες καθημερινές συνδέσεις που παρέχει η Trenitalia, μπορεί να επισκεφθεί σε κάθε μέρος της χώρας με γρήγορο, άνετο και βιώσιμο τρόπο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προτεινόμενων περιηγήσεων που μπορεί να βρει κάποιος στον ιστότοπο Trenitalia.com, ξεχωρίζει το Viaggio del gusto (με τρένα Intercity), ένα ταξίδι που οδηγεί στην ανακάλυψη των ιταλικών παραδοσιακών γεύσεων και κρασιών, με περιγραφές της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων και κατάλογο των σιδηροδρομικών συνδέσεων σε κάθε περιοχή.

The post ΕΡΕΥΝΑ: Πάνω από 9,5 εκατ. Ιταλοί επιλέγουν γαστρονομικά και οινολογικά ταξίδια appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts