ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Σε νέα ύψη η πληρότητα των ξενοδοχείων | Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας

Τα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων παγκοσμίως για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022 ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ οι ξενοδοχειακές κρατήσεις για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εφέτος, σε παγκόσμια κλίμακα, παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019 και, παράλληλα, εμφανίζουν τη δυνατότητα να αυξηθούν σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία της Amadeus.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η παροδική μέση ημερήσια τιμή που επιτυγχάνεται στις κρατήσεις δωματίων ξενοδοχείων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με το 2019, ενώ η πλειονότητα των ξενοδοχειακών κρατήσεων εξακολουθεί να πραγματοποιείται εντός μιας εβδομάδας από το ταξίδι.

Με τις καλοκαιρινές διακοπές να έχουν χαθεί για δύο χρόνια λόγω των περιορισμών και της αβεβαιότητας του Covid-19, υπάρχει τεράστια ανερχόμενη ζήτηση για ταξίδια, καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο του 2022. Η φετινή αναμένεται να είναι η πιο πολυσύχναστη από την έναρξη της πανδημίας καλοκαιρινή περίοδος και οι ξενοδόχοι οφείλουν να προβλέψουν και να είναι προετοιμασμένοι για τη ζήτηση εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων που ενισχύονται από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα επιχειρηματικής νοημοσύνης Demand360® της Amadeus, οι κρατήσεις ξενοδοχείων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία του 2019 από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ο Απρίλιος του 2022 ήταν ο πρώτος μήνας που οι ξενοδοχειακές πληρότητες ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 και συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, φτάνοντας σε νέο υψηλό 63%, έναντι 60% τον Μάιο του 2019. Σε χώρες με υψηλές επιδόσεις, όπως οι ΗΠΑ, τα επίπεδα πληρότητας ανήλθαν στο 68% για τον μήνα, 7% πάνω από τις επιδόσεις του 2019, ενώ στον Καναδά η πληρότητα έφτασε τον Μάιο στο 64%, 8% υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2019. Τα μελλοντικά στοιχεία για τις κρατήσεις δείχνουν μια παρόμοια εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο να απέχουν, επί του παρόντος, μόλις 1% από τα επίπεδα του 2019.

Τα “παράθυρα” κρατήσεων και οι μέσες ημερήσιες τιμές

Ωστόσο, η πληρότητα πρέπει να ληφθεί υπόψη μαζί με ένα επίμονα μικρό “παράθυρο” κρατήσεων (αριθμός ημερών που οι ταξιδιώτες κάνουν κρατήσεις πριν από το ταξίδι τους). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι ταξιδιώτες (54%) κάνουν σήμερα κρατήσεις 0-7 ημέρες πριν από το ταξίδι, γεγονός που σημαίνει ότι τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων που καταγράφονται σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά. Στην περίπτωση της ταξιδιωτικής αγοράς των ΗΠΑ, το 55% των κρατήσεων γίνεται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι. Ενώ, η Ευρώπη είναι γενικά ελαφρώς πιο προβλέψιμη, με πάνω από το ένα τρίτο των κρατήσεων (Γαλλία 33%, Γερμανία 35%, Ισπανία 36% και Ηνωμένο Βασίλειο 39%) να πραγματοποιούνται εντός 0-7 ημέρες από το ταξίδι.

Με την υψηλή ζήτηση, η παροδική μέση ημερήσια τιμή (ADR), που είναι σε θέση να επιτύχουν οι ξενοδόχοι, αυξάνεται σταθερά από το παγκόσμιο χαμηλό των 83 δολαρίων τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με τα μελλοντικά στοιχεία της Amadeus για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022, ο μέσος δείκτης ADR παγκοσμίως είναι 200 δολάρια, δηλαδή λίγο πάνω από 11% υψηλότερος από ό,τι το 2019, όπου ο μέσος ADR ήταν 180 δολάρια για τους ίδιους μήνες. Σε μεμονωμένες χώρες παρατηρούνται υψηλές τιμές δωματίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τη Γαλλία να προβλέπεται ότι η μέση ημερήσια τιμή θα φτάσει τ 428 δολάρια τον Ιούλιο του 2022, 29% υψηλότερη από τις τιμές του 2019.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αεροπορικών κρατήσεων της Amadeus από τις 4 Ιουνίου 2022, οι ΗΠΑ προηγούνται σε όλες τις χώρες στις κορυφαίες εισερχόμενες πτήσεις για τους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και στη συνέχεια τον Καναδά.

Τα στοιχεία της Amadeus για την ενοικίαση αυτοκινήτων από τις 3 Ιουνίου 2022 δείχνουν επίσης αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος, με 33% περισσότερες κρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Η διάρκεια ενοικίασης είναι επίσης αυξημένη το 2022, σε σχέση με το 2021 (6 ημέρες, έναντι 5 ημερών κατά μέσο όρο), με υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή 102 δολάρια έναντι 92 δολαρίων. Με βάση τις επιδόσεις του 2021 για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, το 54% των κρατήσεων έγιναν εντός μιας εβδομάδας από το ταξίδι, γεγονός που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για αύξηση του όγκου ενοικίασης αυτοκινήτων.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts