ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Αγκαζέ με τον Πούτιν στη Σύνοδο της Σανγκάης (vid)

Τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που δείχνει τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να περπατούν σαν παλιοί φίλοι, στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ), που ολοκληρώθηκε χθες στο Ουζμπεκιστάν και δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ενθουσιασμό κρατάει αγκαζέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δείχνει να κρατά μια πιο ουδέτερη και επίσημη για την περίσταση στάση.

Στον ΟΣΣ συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν), ενώ η Τουρκία αποτελεί «εταίρο διαλόγου».

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφεροντας πως η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Επίσης, εμφανίστηκε αρκετά ευαισθητοποιημένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισήμανε ότι η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αποτελεί γέφυρα της Ασίας με την Ευρώπη.

Μετά το πέρας της 22ης Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πόλη του Ουζμπεκιστάν Σαμαρκάνδη, υπογράφηκε το Ανακοινωθέν της Σαμαρκάνδης, στο οποίο οι ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεση τους να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και να σχηματίσουν μόνο μία λίστα των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Τονίστηκε δε η σημασία της διοργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων «Ειρηνευτικής Αποστολής» από τον οργανισμό για την καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν από τις χώρες – μέλη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμαμαλί Ραχμάν, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Από τις παρατηρήτριες χώρες συμμετείχε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ, ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, οι προσκεκλημένοι ηγέτες, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντομουχαμέντοφ και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Οι ηγέτες καταδίκασαν τη μονομερή ανάπτυξη των διεθνών πυραυλικών συστημάτων από ορισμένες χώρες και σημείωσαν πως αυτό επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Μετά το πέρας της συνόδου, την προεδρία του ΟΣΣ ανέλαβε η Ινδία, όπου και θα πραγματοποιηθεί το 2023 η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνόδου υπογράφηκαν από τις χώρες – μέλη 40 μνημόνια, ανάμεσα στα οποία και ένα περιεκτικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη μακροπρόθεσμη καλή γειτονία, φιλία και συνεργασία.

Διαβάστε ακόμη

Τα 4 κλειδιά που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων

ΕΛΙΜΕ: Διπλάσιος ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2022 από το 2021

Goldman Sachs: Μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2023

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts