ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Εκνευρισμός στην Τουρκία από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Όσο και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει βάση στη Σκύρο, κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ανήσυχη και δεν το κρύβει

Ένα ακόμη κερασάκι στις κινήσεις της Αθήνας που εκνευρίζουν την Άγκυρα αποτελεί η αμυντική συμφωνία που θα υπογράψει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπλίνκεν.

Όσο και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει βάση στη Σκύρο, κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ανήσυχη και δεν το κρύβει.

Η συμφωνία με τη Γαλλία και η αγορά των Ραφάλ, σε συνδυαμό με τις γαλλικές φρεγάτες που κλειδώνουν τους αιθέρες του Αιγαίου, σπρώχνουν την Άγκυρα σε αναζήτηση. Ιδιαίτερα τώρα, που το ακύρηχτο εμπάργκο των ΗΠΑ με αφορμή τους S400, περιορίζει τις επιλογές της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζήτησε τώρα από τις Hνωμένες Πολιτείες, με τα λεφτά που έχει πληρώσει για τα F35, να αγοράσει 40 νέα F16 και να αναβαθμίσει 80 από αυτά που διαθέτει τώρα, σε Μπλοκ 70. Η απάντηση της Ουάσιγκτον θα καθορίσει και την περεταίρω πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν το αγκάθι στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις

Φυσικά, το κεντρικό θέμα που έφερε τις σχέσεις στο σημείο που βρίσκονται τώρα δεν είναι απλά οι S400, αλλά η διάσταση απόψεων για τους Κούρδους της Συρίας.

Το θέμα πλέον εξελίσσεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μετά την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο, όπου ζήτησε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Συρία για ένα ακόμη έτος. Σε αυτήν την επιστολή χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις ενέργειες του τουρκικού στρατού, εντός της Συρίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts