ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΣΑΠ προς Κυβέρνηση: «Βοηθάτε γιατί χανόμαστε»

Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ που πραγματοποιήθηκε σήμερα μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το οικονομικό και δη τα χρήματα από το στοίχημα…

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Όπως είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΣΑΠ (όπως και στον ΕΣΑΚΕ και στην Σούπερ λιγκ) αντιλήφθησαν ότι τα όποια λεφτα θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά (όπως προβλέπονταν στη δημοσίευση της ΚΥΑ τον Μάρτιο του 2021), κι επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους όχι όμως με φουλ επιθετικό τρόπο.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω απλά να υπενθυμίσουμε τι ανέφερε η ΚΥΑ με την οποία επισημοποιήθηκε η απόδοση ποσοστού από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παράγραφος 6 έγραφε:
«Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της παρούσας και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19 προκαταβάλλεται στην Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου – Super League 1 ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσό 22.000.000 ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Super League 2 προκαταβάλλεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Α1 Ανδρών Μπάσκετ – Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ – Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται προκαταβάλλεται ποσό 1.200.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται στις 29 Μαρτίου 2021 και κατανέμονται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.»

Θα το τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι η μαγική λέξη είναι το «προκταβάλλεται», άρα οι ομάδες γνώριζαν ότι πήραν τον Μάρτιο του 2021 τα λεφτά του 2022.

Ωστόσο αυτό που ακόμη κανείς δεν έχει εξηγήσει (κι εδώ προφανώς είναι ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά σίγουρα και το Υφυπουργείο Αθλητισμού έπρεπε να αντιδράσει) είναι το πως η ποδοσφαιρική λίγκα πήρε το 100% του ποσού που θα μπορούσε να πάρει (22 εκατ.), ενώ το μπασκετ το 40% (3 εκατ. από τα 7.5) και το βόλεϊ το 28% (1.2 εκατ, από τα 4.5).

Εδώ λοιπόν υπάρχει αδικία, αλλά από την ΕΣΑΠ δεν διευκρινίζεται… Κανείς όμως δεν μίλησε τον Μάρτιο του 2021 όταν και δόθηκαν τα λεφτά αλλά τότε άπαντες απλά ευχαριστούσαν…

Κι ούτε φυσικά σήκωσαν το μπαϊράκι της επανάστασης όταν δεν δόθηκαν και τα χρήματα που προβλέπονται για τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη, αλλά αποφάσισαν να το κάνουν τώρα απειλώντας με μη έναρξη του πρωταθλήματος…

Κι ο μεγαλύτερος εξευτελισμός της ΕΣΑΠ και των μελών της είναι η ωμή παραδοχή προς τα μέλη της Κυβέρνησης (στα οποία εστάλη και σχετική επιστολή) ότι αυτοί αποτελούν τους στυλοβάτες του αθλήματος…

«…απευθυνόμαστε σε εσάς που έμπρακτα και δεδομένα είστε στυλοβάτες του ελληνικού βόλλευ», αναφέρει επι λέξει η επιστολή της Ένωσης Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών που εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει γιατί τη μία ο Βασιλειάδης της έδινε μέσω της ΕΡΤ το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο της ιστορίας της καιο την άλλη ο Αυγενάκης νομοθετούσε για το ποσοστό από το στοίχημα…

Κάποτε στις ανακοινώσεις της Λίγκας αναφερόταν ως στυλοβάτες του αθλήματος οι πρόεδροι, η NOVA, ο ΟΠΑΠ… Τώρα είναι η κυβέρνηση. Προφανώς όσοι διαλαλούσαν την απογείωση του αθλήματος κάτι είχαν υπολογίσει (πάλι) λάθος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΑΠ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΠ στη συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου 2022 ασχολήθηκε με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στον επαγγελματικό αθλητισμό σχετικά με τη διανομή των εσόδων από το Στοίχημα και τα τυχερά παίγνια και αποφασίστηκε να αποσταλεί η ακόλουθη επιστολή προς τους:

  1. Υπουργό Οικονομικών κο Χρηστο Σταικούρα
  2. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θεόδωρο Σκυλακάκη

3 . Υφυπουργό Οικονομικών κο Απόστολο Βεσυρόπουλο

4 .Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριο Αυγενάκη

Αξιότιμοι κύριοι,
Σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης εκ μέρους του κου Υφυπουργού Αθλητισμού προς τον πρόεδρο του συνεταιρισμού μας, σας γνωρίζουμε ότι σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της ΕΣΑΠ με μοναδικό θέμα ημερήσιας τη μη περαιτέρω καταβολή, τουλάχιστον για φέτος, χρημάτων από την εκκαθάριση του ποσοστού επί της φορολογίας του “Στοιχήματος”.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης του αθλητισμού από τα κρατικά έσοδα της φορολογίας του “Στοιχήματος” είναι κάτι που άπαντες το πιστώνουν στην Πολιτεία και ειδικότερα στα πρόσωπα σας.

Οφείλουμε , ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η μη καταβολή οποιουδήποτε ποσού, από το Μάρτιο του 2021 μέχρι και σήμερα και πιθανόν έως τον Φεβρουάριου του 2023 , έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα στα σωματεία – μέλη μας.

Ολοι περιμέναμε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ευελπιστώντας ότι θα δικαιωθούμε και θα εισπράξουμε αυτό που μας αναλογεί βάσει των ποσοστών που ορίζονται στις σχετικές ΚΥΑ.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν συνέβη, με αποκορύφωμα την μη πληρωμή των ομάδων μας που αγωνίσθηκαν στην Ευρώπη την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, μια αδικία η οποία νομίζουμε πως πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Είναι επίσης σαφές, πως ο οικονομικός προγραμματισμός όλων των ομάδων μας και ειδικά των τριών σωματείων που κατέκτησαν την άνοδο τους στην Volleyleague, έχει “τιναχθεί στον αέρα” και η έναρξη του Πρωταθλήματος τίθεται εν αμφιβόλω ,όχι διότι θέλουμε να εναντιωθούμε προς εσάς, αλλά διότι απλά αδυνατούμε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και για τους προαναφερθέντες λόγους, απευθυνόμαστε σε εσάς που έμπρακτα και δεδομένα είστε στυλοβάτες του ελληνικού βόλλευ και ζητούμε (υπό μορφή προκαταβολής ενόψει 2023) την άμεση οικονομική ενίσχυση των ΤΑΑ της ΕΣΑΠ.

Είναι η μοναδική λύση προκειμένου να επέλθει ισορροπία και όλες οι ομάδες να αρχίσουν το Πρωτάθλημα με τους ίδιους όρους.

Γνωρίζοντας το σταθερά επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον σας, θεωρούμε πως για ακόμα μία φορά θα βρείτε τρόπο να συνεχίσουμε να έχουμε την στήριξή της Πολιτείας , τη δε στήριξη αυτή σας διαβεβαιώνουμε με τη σειρά μας, ότι θα την ανταποδώσουμε με ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αντάξιο των κορυφαίων του κόσμου.

Σε διαφορετική περίπτωση σας εμπιστευόμαστε την «αγωνία» μας ότι πλέον καθίσταται από αμφίβολο έως σχεδόν αδύνατον, ακόμα και να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα!»

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts