ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμα τρία κρούσματα στην Ελλάδα. Έφτασαν στα 72 συνολικά

  • Ρούλα Τσουλέα

ευλογιά των πιθήκων

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη χώρα μας. Πόσα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Ευρώπη και σε πόσες χώρες.

Νέα αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε η ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καταγράφηκαν ακόμα τρία κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 72.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν το διάστημα έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2022, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, ηλικίας 19 έως 71 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι τα 36 έτη. Οι 20 από αυτούς (ποσοστό 28%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, τονίζει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Βασίζονται επίσης στην καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξ άλλου, η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει πλέον πάνω από 24.000 κρούσματα. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 είχαν καταγραφεί 24.256 κρούσματα, σε 44 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.  https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts