ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός σε παγκόσμια κλίμακα από τον Π.Ο.Υ. – Θυμηθείτε τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Ευλογιά των πιθήκων: Μετάδοση και συμπτώματα

H ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) είναι μια ιογενής νόσος που προσβάλει τους πιθήκους, τα τρωκτικά και άλλα ζώα και σπάνια καταγράφονται κρούσματα σε ανθρώπους. Η νόσος μοιάζει με την ανθρώπινη ευλογιά, ενός νοσήματος που έχει εξαλειφθεί μετά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, με τελευταίο κρούσμα στη Σομαλία το 1976.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μετά από ένα δάγκωμα ή άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ζώου. Η νόσος μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά από επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις (σταγονίδια) ή δερματικές βλάβες.

Τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό της ευλογιάς είναι μεγάλα σε μέγεθος και πέφτουν γρήγορα στο έδαφος (εντός 1 μέτρου). Επομένως, η μετάδοση της νόσου απαιτεί συνήθως παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, σε αντίθεση με τα μικρότερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον κορωνοϊό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 5-21 μέρες μετά την επαφή με το κρούσμα. Συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  • Πυρετό (τον εκδηλώνει πάνω από το 90% των περιστατικών)
  • Ρίγη
  • Αδιαθεσία
  • Κεφαλαλγία
  • Λεμφαδενοπάθεια

Μία έως τρεις ημέρες αργότερα εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα, αρχικά στο πρόσωπο και στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα είναι αρχικά κηλιδώδες, στη συνέχεια φυσαλιδώδες (φουσκάλες) και μετά φλυκταινώδες (φυσαλίδες με πύον). Μοιάζει με την ανεμευλογιά με τη διαφορά ότι δεν προκαλεί κνησμό και όλες οι φυσαλίδες είναι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης.

Σε γενικές γραμμές, η ευλογιά των πιθήκων είναι ήπια νόσος. Διαρκεί 2-4 εβδομάδες και συνήθως αυτοϊάται. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση σε βρέφη ή σε άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς θεωρείται ότι παρέχει προστασία έναντι της μόλυνσης (μέχρι 85%) από την  ευλογιά των πιθήκων, επειδή είναι στενά συγγενείς ιοί. Ωστόσο στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου, ο εμβολιασμός έχει σταματήσει μετά το 1980, καθώς η ευλογιά εξαλείφθηκε.

Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν κάποια ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων, αλλά οι νεότεροι είναι απροστάτευτοι.

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσοι έχουν διαγνωστεί και τι πρέπει να προσέχουμε, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Μην μπερδεύετε αυτές τις δερματικές παθήσεις με την ευλογιά των πιθήκων: Εικόνες – παραδείγματα για να ξεχωρίζετε τα σημάδια

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται από επιφάνειες; Τι πρέπει να ξέρετε

Ευλογιά των πιθήκων: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα

Related Posts