ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζελένσκι: Διαθέσιμοι προς εξαγωγή 20 εκατ. τόνοι σιτηρών (tweet)

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει σιτηρά αξίας περίπου 10 δισ. δολάρια σε σιτηρά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 20 εκατ. τόνοι από τη συγκομιδή του περασμένου έτους, διαθέσιμα για εξαγωγή.

Παράλληλα ο Ζελένσκι απέρριψε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Μόσχα να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει από τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε ότι περίπου 20 εκατ. τόνοι σιτηρών από την συγκομιδή του περασμένου έτους μπορούν να εξαχθούν βάσει του νέου πρωτοκόλλου της Μαύρης Θάλασσας, ξεχωριστά από τη νέα συγκομιδή.

«Τώρα έχουμε σιτηρά αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία στο έθνος την Παρασκευή το βράδυ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα εδάφη που κατασχέθηκαν από τον Φεβρουάριο. «Δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτή την παύση για να αλλάξουν τη γεωπολιτική τους ή για να αποκηρύξουν τις αξιώσεις τους στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες», είπε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας  ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στη χώρα του με την επικείμενη παράδοση περισσότερων εκτοξευτών ρουκετών, οχημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

“Σας ευχαριστώ Πρόεδρε Μπάιντεν για το νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας για την Ουκρανία. Κρίσιμης σημασίας, ισχυρά όπλα θα σώσουν τις ζωές των στρατιωτών μας, θα επιταχύνουν την απελευθέρωση της γης μας από τη ρωσική επιθετικότητα. Εκτιμώ τη στρατηγική φιλία μεταξύ των εθνών μας. Μαζί προς τη νίκη!” έγραψε σήμερα ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες τη μεταφορά και άλλων βαρέων όπλων στην Ουκρανία αξίας περίπου 270 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί στη χώρα αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν στα 8,2 δισεκ. δολάρια.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερα επιπλέον συστήματα πυροβολικού HIMARS. Το Κίεβο έχει πει πως οι υψηλής τεχνολογίας, μεγάλου βεληνεκούς εκτοξευτές ρουκετών που του παρέχουν οι ΗΠΑ θα είναι αποφασιστικής σημασίας σε μια σχεδιαζόμενη αντεπίθεση για την ανάκτηση εδάφους που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης 36.000 βλήματα πυροβολικού, οχήματα και έως 580 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Phoenix Ghost.

Διαβάστε ακόμη:

Η «ακτινογραφία» του τουρισμού: Αφίξεις, έσοδα και τοπ προορισμοί στην Google (πίνακας + χάρτης)

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)

Αυξήσεις στα καύσιμα: Η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο παγκοσμίως (λίστα + χάρτης)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts