ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζοφερές οι προοπτικές της βιομηχανίας στην Ευρώπη (πίνακες)

Ολοένα και πιο ανήσυχοι είναι οι αναλυτές για το μέλλον της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές του κλάδου της βιομηχανίας να χαρακτηρίζονται ως ζοφερές, ενώ ταυτόχρονα τα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης πολλαπλασιάζονται. 

Η βιομηχανική εμπιστοσύνη στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, υπό τον φόβο των ενεργειακών ελλείψεων αλλά και των ατέρμονων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), μόνο η επίδοση της Γερμανίας κινήθηκε άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ εξετάζοντας τα συνολικά στοιχεία των 19 χωρών της Ευρωζώνης, ακόμη τρεις χώρες -Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία- ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,9%), οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης εμφάνισαν μικρή μείωση τον Ιούλιο, με τις επιχειρήσεις να προβλέπουν χαλάρωση του κύματος ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες.

Ας σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,7% στο β’ τρίμηνο (σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο), κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά, ο υψηλός πληθωρισμός και η πιθανή διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου διατηρούν τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την Ευρωζώνη. Σύννεφα, τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος είχε προκαλέσει αλλεπάλληλες αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της Κομισιόν, η έλλειψη ζήτησης και υλικών αποτελούν τον βασικό πρόβλημα στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ όσον αφορά τις εξαγωγές, οι παραγγελίες δείχνουν μια επιβράδυνση από το υψηλό έτους, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν, λόγω της υποχώρησης της αξίας ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται τo «blame game» για τον Nord Stream – Ο γρίφος της τουρμπίνας και ο… Καναδάς

Πάνος Δάβαρης: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο (pics) 

Από εφοπλιστής, επικεφαλής σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αντίγκουα (pics + vid) 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts