ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Άρση μερικών κυρώσεων κατά του Ιράν για την πρόσβαση στο ίντερνετ

Στην άρση ορισμένων εμπορικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στο Ιράν προχωρούν οι ΗΠΑ, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ο στόχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες».

«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε.

Οι Αρχές του Ιράν επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μία μέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην αστυνομία ηθών του Ιράν και σε αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφάλειας, με αφορμή «τη βία εναντίον διαδηλωτών», αλλά και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις Αρχές του Ιράν ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».

Ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέφερε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία SpaceX σκοπεύει να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα υψηλά οι επιδόσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη – Άγγιξε τα €4 δισ. ο κύκλος εργασιών

Grimaldi εναντίον ΟΛΘ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts