ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναβάθμισαν την Ελλάδα CDC και ΥΠΕΞ | Από την κατηγορία 4 στην 3, με 50 ακόμη χώρες

Την επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία 3, σύμφωνα με την οποία συστήνεται επανεξέταση του ταξιδιού στη χώρα, λόγω του Covid, από το επίπεδο 4, με βάση την οποία συστήνεται αποφυγή, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νoσημάτων (CDC) και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στη νέα, αναθεωρημένη επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών των ΗΠΑ.

Στις αναθεωρημένες τους οδηγίες τους τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) χαλάρωσαν τις ταξιδιωτικές τους συστάσεις για 61 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κατατάσσοντας πλέον τις χώρες αυτές στο επίπεδο 3 από το επίπεδο 4.

Οι νέες κατατάξεις, δημοσιεύθηκαν χθες στον ιστότοπο των CDC, κι εκτός από την Ελλάδα, στο επίπεδο 3 περιλαμβάνονται ακόμη 60 χώρες, ανάμεσά τους η Ιαπωνία, χώρα διεξαγωγής των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Μεξικό, η Ρωσία, κ.ά..

Στις νέες κατατάξεις, τα CDC συστήνουν ταξιδιωτικές μετακινήσεις για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων τόνισαν ότι οι αλλαγές στις κατατάξεις έρχονται μετά την αναθεώρηση των κριτηρίων τους για τις ταξιδιωτικές ειδοποιήσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πριν από δύο μήνες είχε εντάξει την Ελλάδα στην κατηγορία 4, χαλάρωσε τις ταξιδιωτικές του συστάσεις για περίπου 50 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατατάσσοντας αυτές στο επίπεδο 3 από το επίπεδο 4.

Σύμφωνα με το State Department, η απόφαση για την Ελλάδα λαμβάνεται καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών “Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη, 8 Ιουνίου, ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.339 νέα περιστατικά Covid-19, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στα σύνορα”.

Άλλες χώρες

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των προορισμών που έχουν βαθμολογηθεί τώρα στο επίπεδο 3, επιτρέποντας σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν.

Ωστόσο, απαγορεύεται στους περισσότερους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται ως Επίπεδο 3 από τo CDC βάσει προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, πολίτες που δεν είναι Αμερικανοί που έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 14 ημέρες δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, εκτός εάν υπάρχει ειδική εξαίρεση σε ισχύ.

Ταυτόχρονα, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απομονωθούν για δέκα ημέρες κατά την άφιξή τους, καθώς η χώρα βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος συγκροτεί ομάδες εργασίας με μια σειρά από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για να καθορίσει πώς να ξαναρχίσει με ασφάλεια τα διεθνή ταξίδια και το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Κορνουάλη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το CDC των ΗΠΑ είπε ότι είχε ενημερώσει τα κριτήριά του για «καλύτερη διαφοροποίηση χωρών με σοβαρές επιδημικές καταστάσεις από χώρες με συνεχή, αλλά ελεγχόμενη, διάδοση Covid-19».

Τα νέα κριτήρια για τη σύσταση «Αποφυγή όλων των ταξιδιών» επιπέδου 4 άλλαξε από 100 περιπτώσεις ανά 100.000 σε 500 περιπτώσεις ανά 100.000.

Άλλες χώρες που είδαν τις βαθμολογίες τους να μειώνονται είναι:

 • Εκουαδόρ
 • Φιλιππίνες
 • Νότια Αφρική
 • Καναδάς
 • Μεξικό
 • Ρωσία
 • Ελβετία
 • Ιορδανία
 • Δανία
 • Τουρκία
 • Ουκρανία
 • Ονδούρα
 • Ουγγαρία

Η Ιαπωνία σημείωσε επίσης μείωση της ταξιδιωτικής της βαθμολογίας για να επιτρέψει στους εμβολιασμένους επιβάτες να ταξιδέψουν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τον Ιούλιο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση τον περασμένο μήνα εναντίον της χώρας, επικαλούμενος ένα νέο κύμα υποθέσεων Covid-19.

Το CDC δήλωσε ότι αναμένει επίσης περισσότερες χώρες να λάβουν χαμηλότερες βαθμολογίες τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου, με ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ η Ελλάδα υποβιβάστηκε στην 4η και τελευταία κατηγορία επικινδυνότητας κατά Covid, στην οποία ο χαρακτηρισμός είναι “Don not travel”, μαζί με περίπου 131 χώρες. Στην 1η κατηγορία είχαν απομείνει ελάχιστες χώρες.

ksd PRIMAGEL CDC
adv

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts